Panglica Sf.Gheorghe, interzisă pe 9 mai. Poliția avertizează: Fiecare încălcare va fi amendată și documentată
Full Article 4 minutes read

Panglica Sf.Gheorghe, interzisă pe 9 mai. Poliția avertizează: Fiecare încălcare va fi amendată și documentată

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a declarat că purtarea, confecționarea, distribuirea, etc. panglicii Sfântul Gheorghe este în continuare interzisă pe teritoriul Moldovei, întrucât este un simbol al agresiunii ruse din Ucraina. Totodată, oficialul a precizat că persoanele care vor purta panglica bicoloră în timpul evenimentelor din 9 mai vor fi sancționate contravențional. 

Pe 4 mai, șeful IGP a desfășurat un briefing de presă cu scopul de a informa societatea despre simbolistica interzisă în țara noastră, în contextul zilei de 9 mai.

Viorel Cernăuțeanu a făcut referire la horârea Curții Constituționale, din 11 aprilie, în privința articolului 1 din legea care prevede interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a panglicii Sfântul Gheorghe și însemnelor V și Z. Șeful IGP a explicat că CC nu declarat neconstituțional întregul articol, ci doar sintagma „și care pot fi confundate cu acestea” din definiția de „activitate extremistă”. Astfel, confecționarea, distribuirea, purtarea și promovarea acestor simboluri este în continuare interzisă.

Viorel Cernăuțeanu a remarcat și declarația, recent adoptată de Parlament care constată că Federația Rusă poartă un război de agresiune ilegal în Ucraina din 2014, amplificat la 24 februarie 2022.

„Cunoaștem cu toții de fapt că această panglică bicoloră este simbolistica unor agresiuni militare care se desfășoară acum pe teritoriul Ucrainei. Pornind de la recomandările care au venit de la Comisia de la Veneția constatăm foarte clar că Comisia declară că: „Autoritățile Republicii Moldova sunt îndreptățite să argumenteze că afișarea simbolurilor utilizate de forțele armatei ruse în războiul actual produc un pericol real și iminent de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale”. Deci, este o constatare clară în recomandarea Comisiei de la Veneția, care de fapt cu toții o recunoaștem, cum am specificat și mai sus, prin hotărârea Parlamentului, că această simbolistică, că această panglică bicoloră de fapt este la moment simbolistica unei agresiuni militare. Fapt ce de la sine, ea este interzisă în utilizarea, păstrarea comercializarea acestui obiect”, a declarat acesta.

Totodată, Cernăuțeanu a precizat că la fel rămân interzise și însemnele „Z” și „V”, simboluri asociate cu invazia Rusiei în Ucraina.

În acest context, șeful IGP a îndemnat cetățenii să se conformeze cerințelor legale și să nu utilizeze această simbolistică.

„Vreau să fac o recomandare și o solicitare către toți cetățenii ca să se conformeze cerințelor legale care sunt la ziua de astăzi stipulate foarte clar în cadrul legislativ și să se conformeze cerințelor organelor de forță, astfel încât să nu cadă pradă provocărilor venite din afară sau de la persoane cointeresate de a provoca astfel de situații, ca ulterior să poarte răspundere pentru acest subiect. Fiecare caz în parte va fi documentat, examinat și constatat exact prin prisma legii”, a declarat el.

Precizăm că din 20 aprilie, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

***

Amintim că, pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a admis parțial sesizările depuse deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac privind declararea drept „neconstituțională” a legii care interzice panglica Sfântului Gheorghe. Astfel, CC a declarat neconstituțional textul „și care pot fi confundate cu acestea” din definiția „activitate extremistă” reglementată de art.1 din Legea 54 din 21 februarie 2023, privind contracararea activității extremiste.

Ulterior, într-reacție, deputata PAS Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că hotărârea Curții Constituționale „a stârnit multe discuții”. Potrivit ei, teoretic, Curtea a dat o apreciere corectă. „Cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar”, a adăugat Stamate cu referire la paragraful 88 din hotărâre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: