VIDEO Este ultima lună în care toți consumatorii beneficiază de compensații în facturile pentru gaz
Full Article 2 minutes read

VIDEO Este ultima lună în care toți consumatorii beneficiază de compensații în facturile pentru gaz

Luna martie este ultima din sezonul rece curent, în care consumatorii din Republica Moldova vor beneficia de compensații la facturile de gaz. Informația a fost confirmată de către ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari, în cadrul ediției din 15 martie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Din anul 2023, doar familiile cu venituri mici vor fi susținute de stat.

Compensațiile la gaze naturale sunt un lucru normal, atunci când există creșteri anormale de prețuri. Asta a făcut și Spania, și România și Franța, etc. Faptul că noi am reacționat repede și am putut să implementăm acest mecanism a fost, într-adevăr, o reușită. Mecanismul este pentru perioada în care factura la încălzire este extraordinar de dureroasă pentru familii. Ajustăm și pregătim un nou mecanism de a ajuta familiile vulnerabile din punct de vedere energetic”, a expplicat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat că este nevoie de „mecanisme mai țintite, care să permită cheltuirea mai eficientă a banilor”.

Să îi ajutăm mai mult pe cei care au nevoie de ajutor și mai puțin sau deloc pe cei care nu au nevoie. Pentru asta, am făcut împreună cu o echipă de experți o analiză ca să vedem profilul energetic al familiilor din Moldova. A fost terminată săptămâna trecută. Pe baza acestei analize, vom elabora la Minister, împreună cu suportul experților de la Banca Mondială și de la UNDP un mecanism de compensații țintite”, a explicat Spatari.

Potrivit oficialului, suportul pentru grupurile-țintă se va regăsi în facturile consumatorilor, așa ca până acum și va fi asemănător cu cel de ajutor social pentru păturile vulnerabile. Marcel Spatari a precizat că mijloacele financiare vor fi alocate nu pentru luna aprilie, ci pentru următoarea perioadă rece a anului.

În ceea ce privește scumpirile pentru energia electrică, urmează a fi elaborat un mecanism de compensare, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: