VIDEO Guțul, prima vizită la Moscova: s-a plâns pe Chișinău și a cerut ajutorul Rusiei: „Se întrec orice limite”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Guțul, prima vizită la Moscova: s-a plâns pe Chișinău și a cerut ajutorul Rusiei: „Se întrec orice limite”

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află astăzi,1 martie, la Moscova. În cadrul unei întrevederi cu președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, Guțul a denunțat „presiuni” din partea Chișinăului și a solicitat sprijinul Rusiei. În reacție, Matvienko a numit cursul Chișinăului „rusofob”, scrie agenția Ria Novosti.

„Drepturile găgăuzilor sunt încălcate de autoritățile centrale, se întrec deja toate granițele. Noi am prietenit cu Rusia ani la rând, vrem să avem aceste relații și pe viitor, vrem să avem sprijinul Federației Ruse”, a declarat Evghenia Guțul.

La rândul său, Matvienko a menționat că Rusia urmărește „cu mare tristețe” evenimentele din Republica Moldova. Politiciana a numit cursul Chișinăului rusofob.

„Dacă conducerea Găgăuziei este gata să colaborăm, noi vom acorda tot suportul necesar pentru a ne întări și lărgi legăturile și nimeni nu poate să ne interzică asta”, a declarat președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko.

Bașcanul este însoțită în vizita la Moscova de către președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dumitru Constantinov.

***

Amintim că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire au trecut peste jumătate de an, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Anterior,  Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, spunea șefa statului. La rândul său, Guțul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului și a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: