VIDEO „Îmi fac griji pentru viața mea”. Interviu NM cu bărbatul suspectat de omorul lui Oleg Horjan
Full Article 5 minutes read

VIDEO „Îmi fac griji pentru viața mea”. Interviu NM cu bărbatul suspectat de omorul lui Oleg Horjan

Așa zisele forțe de ordine din regiunea transnistreană ar fi ignorat încercările bărbatului, pe care îl învinuiesc de omorul lui Oleg Horjan, de a lua legătura cu ei. Andrei Duminică (Serbul) susține că îl cunoștea foarte bine pe opozant și nu este implicat în moartea acestuia. Despre aceasta, Duminică a povestit într-un interviu exclusiv pentru NewsMaker.

Andrei Duminică își amintește că în timpul ultimei sale conversații cu Oleg Horjan, acesta era agitat, dar nu mi-a povestit nimic.

„Da, ne cunoaștem foarte bine. Mi-am ispășit pedeapsa în închisoare împreună cu el. Cu două zile înainte de omor, eu l-am sunat și el nu mi-a răspuns. În acea seară el m-a sunat înapoi și mi-a spus că totul este bine la el, că s-a întâlnit cu sora și fratele său, care venise de peste hotare. Ne telefonam destul de des: în fiecare zi sau peste o zi. Ne-am luat rămas bun și a doua zi am aflat vestea”, a declarat acesta.

Andrei Duminică (Serbul) consideră că așa zisele autorități de la Tiraspol îl învinuiesc de omorul lui Oleg Horjan pentru că ei erau apropiați și probabil ultimul apel al opozantului ar fi fost de la el. Bărbatul nu cunoaște cine s-ar face vinovat de moartea opozantului, dar consideră că „sunt oameni mari”.

„Trebuie să cooperez cu Poliția pentru a clarifica toată situația. Faptul că sunt învinuit de omorul lui este inacceptabil. Ei au inventat totul și dacă nu mă voi clarifica totul așa și va rămâne”, a adăugat bărbatul.

Serbul (Duminică) susține că oamenii legii din regiunea transnistreanu nu au efectuat descinderi în dosarul său, doar polițistul de sector ar fi încercat să discute cu mama lui.

„Nimeni nu a încercat să mă găsească. Eu am contactat și Ministerul Afacerilor Interne (n.r așa zisul MAI de la Tiraspol), și grupa operativă, dar nimeni nu a mai revenit. Unii chiar m-au blocat”, a spus Andrei Duminică.

Totodată, acesta afirmă că a fost contactat de autoritățile de la Chișinău, însă nu cunoaște de la ce instituție.

„M-au sunat angajații de la departament. Nu știu cum se numește instituția, anterior se numea departament. Mi-au pus întrebări și mi-au spus că știu că mă aflu în Europa. Mi-au mai spus să nu-mi fac griji”, a povestit Serbul.

Duminică zice că nu va reveni în Republica Moldova până nu va fi sigur că este în siguranță.

„Îmi fac grijă că autoritățile de la Chișinău mă vor da pe mâinele Tiraspolului. Îmi fac griji pentru viața mea. Nu știu cine stă în spatele la toată povestea. Îmi e frică, de aceea nu voi pleca acum în Moldova”, a precizat bărbatul.


Amintim că Tiraspolul a anunțat că a găsit un suspect în cazul omorului lui Oleg Horjan. Se menționează că ar fi vorba despre un bărbat care și-a ispășit pedeapsa în închisoare alături de fostul opozant din regiunea transnistreană. Potrivit Novosti Pridnestrovia, după ce au ieșit din penitenciar, cei doi ar fi menținut legătura, iar în ziua omorului suspectul l-ar fi sunat pe Horjan „cu câteva minute înainte de crimă”. Acum, Tiraspolul solicită oamenilor legii de la Chișinău să desfășoare activități comune pentru a-l găsi pe bărbat.

NM a intrat în posesia unui video, în care Andrei Duminică își arată pașaportul biometric, cu ștampilele de intrare în România pe 18 mai și intrarea în zona Schengen printr-un punct de control din Ungaria pe 19 mai 2023. Pe aceeași pagină și pe următoarele pagini există date despre faptul că acesta ar fi părăsit spațiul Schengen.  Astfel, acesta susține că nu a fost în Republica Moldova de mai bine de două luni.
***

Opozantul din regiunea transnistreană, liderul Partidului Comuniștilor de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost găsit mort în data de 17 iulie în casa sa de lângă Tiraspol. Acum șase luni, acesta a fost eliberat dintr-o închisoare din stânga Nistrului, iar recent a semnat, din numele Uniunii Forțelor de Opoziție din regiunea transnistreană, o declarație de cooperare cu „Congresul Civic” din Republica Moldova.

Tiraspolul și Chișinăul au demarat concomitent o anchetă pentru elucidarea omorului, însă primele informații oferite nu au coincis nici măcar în ceea ce privește modul de comitere a crimei.

Chișinăul, în contextul morții lui Oleg Horjan în casa sa de lângă Tiraspol, a cerut ca specialiștii din cadrul organelor de aplicare a legii să aibă acces la fața locului pentru a fi efectuate acțiuni de urmărire penală. Solicitarea a fost enunțată la ultima ședință a Comisiei Unificate de Control, care a avut loc la Bender pe 20 iulie.

Misiunea OSCE în Moldova a cerut Tiraspolului să investigheze „în profunzime” omorul lui Oleg Horjan și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei. Într-un răspuns oferit la solicitarea NM, serviciul de presă al misiunii a declarat că OSCE în Moldova este disponibilă pentru a facilita interacțiunea dintre părți în vederea avansării anchetei.

Iar Biroul politici de reintegrare a declarat că a propus crearea unei comisii de anchetă, sub egida OSCE, pentru a fi investigată crima.

Potrivit presei de la Tiraspol, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski l-ar fi asigurat într-o discuție pe ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, că personal va verifica mersul anchetei și în caz de necesitate se va adresa Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova pentru asistență.

Cine și de ce l-a ucis pe opozantul din Transnistria Oleg Horjan? Versiuni și reacții în materialul NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: