Cine și de ce l-a ucis pe opozantul din Transnistria Oleg Horjan? Versiuni și reacții
Full Article 10 minutes read

Cine și de ce l-a ucis pe opozantul din Transnistria Oleg Horjan? Versiuni și reacții

Opozantul din regiunea transnistreană, liderul Partidului Comuniștilor de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost găsit mort în data de 17 iulie în casa sa de lângă Tiraspol. Acum șase luni, acesta a fost eliberat dintr-o închisoare din stânga Nistrului, iar săptămâna trecută, a semnat din numele Uniunii Forțelor de Opoziție din regiunea transnistreană, o declarație de cooperare cu „Congresul Civic” din Republica Moldova. Tiraspolul și Chișinăul au demarat concomitent o ancheta pentru elucidarea omorului, însă primele informații oferite nu au coincis nici măcar în ceea ce privește modul de comitere a crimei.

Tiraspol deja sugerează că ar fi vorba de provocări împotriva regiunii transnistrene, iar interlocutorii NM de la Chișinău sunt convinși că asasinarea celui mai cunoscut opozant transnistrean va afecta, fără îndoială, poziția administrației de la Tiraspol în relațiile cu Chișinăul și participanții la negocieri. În același timp, o crimă atât de răsunătoare produsă în regiune demonstrează, potrivit experților, că niciun proces de negocieri nu este capabil să asigure respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului.

Ce se cunoaște despre crimă?

Informația privind asasinarea lui Oleg Horjan a fost făcută publică în data de 17 iulie, la amiază, de către unul dintre liderii Partidului „Congresul Civic” și de către liderul Partidului Comuniștilor din Federația Rusă, Ghenadi Ziuganov.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției din Moldova a raportat că Oleg Horjan a fost găsit împușcat în casa sa, situată în apropiere de Tiraspol, iar poliția moldovenească a demarat o anchetă în acest sens.

Mai târziu, și așa-numitul minister al Afacerilor Interne de la Tiraspol a anunțat că într-o casă privată din satul Sucleia, raionul Slobozia a fost găsit corpul neînsuflețit al lui Oleg Horjan, cu semne de moarte violentă.

Câteva ore mai târziu, Comitetul de anchetă din regiunea transnistreană a anunțat că pe corpul lui Oleg Horjan au fost descoperite multiple plăgi. „În dimineața zilei de 17 iulie, fosta soție a lui Horjan a descoperit în cabinetul casei private din satul Sucleia corpul neînsuflețit al acestuia cu semne de moarte violentă. În cadrul examinării preliminare, medicul legist a constatat multiple răni la nivelul gâtului și spatelui, mai multe leziuni în regiunea capului, produse, probabil, de un obiect contondent. Seiful din birou era deschis și gol”, se menționează în nota informativă a Comitetului.

Comitetul transnistrean de anchetă analizează versiunea unei crime „asociate cu jaf”.

Unul dintre aliații lui Horjan în activitățile pentru drepturile omului a confirmat pentru NM că trupul neînsuflețit al lui Horjan a fost descoperit de soția sa în jurul orei 11:00. Potrivit acestuia, Horjan temporar nu locuia cu soția sa și se afla în noaptea de 17 iulie singur în casă. „Oleg Olegovici și-a petrecut noaptea singur în casă. Soția sa l-a telefonat dimineața. Soții aveau unele disensiuni și soția acestuia locuia cu mama ei la Tiraspol. El nu i-a răspuns la telefon, iar ea a început să-și facă griji, deoarece acesta avea o sănătate precară după închisoare. Îl deranja tensiunea. S-a dus într-acolo cu mama ei și l-a găsit în biroul lui cu multiple plăgi de cuțit. Era mult sânge”, a spus interlocutorul NM.

Cine este Oleg Horjan?

Din 2010 până în 2019, Oleg Horjan a fost deputat al Sovietului Suprem de la Tiraspol. Din 2010 a condus Partidul Comuniștilor din regiunea transnistreană. În 2017, a devenit copreședinte al Uniunii Forțelor de Opoziție din Transnistria, iar după arestul său din 2018, a fost ales unanim lider al acestei organizații. În decembrie 2016, a participat la alegerile prezidențiale din Transnistria, situându-se pe locul trei.

După întâlnirea cu alegătorii din piața centrală de la Tiraspol, organizată în data de 2 iunie 2018, pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal. În cadrul acestei întâlniri, Horjan a spus că deține documente care ar confirma faptul că conducerea din stânga Nistrului intenționează să importe pe bază comercială deșeuri radioactive în regiune pentru a le conserva.

Problema privind situația ecologică din regiunea transnistreană a fost inclusă de Horjan pe ordinea de zi a ședinței Sovietului Suprem din 6 iunie 2018. Transmisiunea în direct din sala de ședințe a fost întreruptă imediat ce Horjan a început să-și prezinte raportul. În acest moment, i-a fost ridicată imunitatea parlamentară și Horjan a fost arestat.

Potrivit anchetatorilor, deputatul Horjan a organizat un miting în piața centrală de la Tiraspol, fără a-l coordona cu autoritățile locale. După miting, mai mulți participanți au fost reținuți, inclusiv fiul lui Horjan. Deputatul a încercat să ajungă la persoanele reținute, iar în acest timp, potrivit dosarului penal, într-o confruntare cu milițienii, el ar fi rupt epoleții de pe uniforma unor oameni ai legii.

Avocații lui Horjan au negat acuzațiile și au spus că atunci când acesta a vrut să intre în clădirea miliției de la Tiraspol, „milițienii au încercat să-l forțeze să iasă de acolo, apoi au profitat de situație și l-au acuzat că a folosit violența”.

În 2020, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat sentința lui Horjan drept ilegală și a dispus Procuraturii Generale „să întreprindă toate măsurile legale pentru a-i aduce pe cei responsabili pentru această situație în fața justiției”.

Activiștii pentru drepturile omului au remarcat în repetate rânduri că Horjan a fost deținut în închisoarea din satul Hlinaia, unde condițiile de detenție sunt foarte proaste. El a declarat de două ori greva foamei, cerând autorităților moldovenești și mediatorilor internaționali să soluționeze situația privind încălcarea drepturilor omului în Transnistria.

În august 2021, NM a reușit să realizeze un interviu cu Horjan. El a vorbit despre starea sa, despre noile dosare penale intentate pe numele lui și a membrilor familiei sale, despre problemele și perspectivele opoziției transnistrene și a precizat că intenționează să participe la viitoarele alegeri prezidențiale de la Tiraspol.

Oleg Horjan a fost eliberat din închisoare pe 6 decembrie 2022, după patru ani și jumătate de detenție.

După eliberare, Horjan a acordat un interviu pentru Europa Liberă, în care a continuat să critice „clanul” care conduce regiunea necontrolată de Chișinău.

În martie 2023, Horjan a efectuat o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu conducerea Partidului Comuniștilor din Federația Rusă și a acordat un interviu ziarului de partid „Pravda”. Acesta le-a reproșat autorităților transnistrene că nu țin cont de opinia Kremlinului: „Sunt viu și liber. Și asta nu făcea parte din planurile autorităților transnistrene, care, în timp ce eram în închisoare, au inițiat noi dosare penale împotriva mea. Deși, în mare parte, guvernului marionetă al Transnistriei și oligarhului care controlează cu adevărat republica, nu le pasă de ceea ce spune Moscova. Văd acest lucru nu doar din experiența mea”, l-a citat pe Horjan ziarul Partidului Comuniștilor din Rusia.

Oleg Horjan s-a remarcat nu doar prin criticile sale consecvente la adresa „oligarhului transnistrean” (probabil că acesta s-a referit la  proprietarul holdingului „Sheriff”, Victor Gușan), ci și prin disponibilitatea sa de a stabili relații cu politicienii și oficialii din dreapta Nistrului. Chiar înainte de arestul său în 2018, Horjan s-a întâlnit cu fostul președinte Vladimir Voronin, dar și cu președintele în exercițiu de atunci, Igor Dodon.

Cine și de ce l-a ucis pe opozantul din Transnistria Oleg Horjan? Versiuni și reacții

Cine și de ce l-a ucis pe opozantul din Transnistria Oleg Horjan? Versiuni și reacții

presedintia.md

Cu o săptămână înainte de producerea crimei, pe 9 iulie, Oleg Horjan, în calitate de președinte al Uniunii Forțelor de Opoziție din Transnistria, a semnat o declarație de cooperare cu Mark Tkaciuk, unul dintre liderii „Congresului Civic”.

„Suntem convinși că este posibil să depășim adâncirea sărăciei sistemice, exodul populației și catastrofa umanitară doar printr-o luptă comună împotriva clanurilor oligarhice și a aristocrației coloniale, care parazitează de zeci de ani pe nenorocirile oamenilor”, se menționează în declarație.

„Având în vedere statutul de opozant deținut de mai mulți ani și termenul mare de detenție al lui Oleg Horjan, condamnat pentru acțiuni politice, pentru poziția sa antioligarhică”, „Congresul Civic” a cerut misiunii OSCE în Moldova să se alăture anchetei privind omorul lui Horjan.

Reacții

Biroul pentru Reintegrare a propus crearea unei comisii de anchetă sub egida misiunii OSCE, care va investiga asasinarea liderului opoziției transnistrene Oleg Horjan. Biroul a subliniat că „condamnă cu fermitate actele criminale care sunt un atentat la viața și sănătatea oamenilor” și a exprimat condoleanțe familiei lui Horjan.

Organizația pentru drepturile omului Promo-LEX, în declarația sa, l-a catalogat pe Horjan drept una dintre puținele personalități publice din Transnistria care a avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Promo-LEX a cerut autorităților moldovenești să investigheze prompt și eficient moartea lui Horjan și să protejeze opozanții din Transnistria de încălcarea drepturilor omului. De asemenea, organizația a cerut ca responsabilii de încălcarea drepturilor omului în Transnistria să fie aduși în fața justiției, inclusiv să le fie restricționat dreptul la circulație și să le fie înghețate bunurile de pe teritoriul Republicii Moldova.

NM a solicitat un comentariu în acest sens Misiunii OSCE în Moldova, dar deocamdată nu a primit un răspuns.

Deputatul Sovietului Suprem al Transnistriei, Andrei Safonov, a sugerat pe pagina sa de pe o rețea de socializare că uciderea lui Horjan a fost o provocare care ar putea fi folosită drept „pretext pentru organizarea unei  campanii antitransnistrene, începând cu gălăgie în mass-media și până la folosirea unor acțiuni de presiune”.

ONG-ul Initiative for Peace a scris pe canalul său de Telegram, citând unele surse ale sale, că uciderea lui Horjan ar putea avea legătură cu încălcarea acordului privind renunțarea la activitățile publice. „Potrivit unor surse, motivul este un conflict de lungă durată cu liderii neformali locali, care sub pretextul că vor uita de un credit oferit lui Horjan i-ar fi cerut acestuia retragerea din viața publică. Cu toate acestea, acordul ar fi fost compromis”, a spus organizația într-un comunicat.

Într-un comentariu pentru NM, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare Alexandru Flenchea a sugerat că „în circumstanțele actuale, va fi aproape imposibil să aflăm adevărul despre uciderea lui Horjan”. „Nu putem avea încredere în rezultatele anchetei efectuate de către autoritățile transnistrene, prin urmare, în lipsa accesului organelor naționale de urmărire penală la anchetă, ne rămâne doar să facem supoziții. Acesta nu este primul omor al unui politician sau al unui fost politician din regiunea transnistreană”, a spus Flenchea.

Potrivit acestuia, în condițiile actuale, având în vedere crima comisă, conducerii de la Tiraspol îi va fi mai dificil să-și prezinte poziția partenerilor internaționali. Și se va putea pune capăt definitiv încălcării drepturilor omului în regiune abia după soluționarea conflictului transnistrean.

„Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede posibil. Nimeni nu este imun la astfel de cazuri, la încălcări ale drepturilor omului, mai ales dacă luăm în calcul existența deținuților politici din Transnistria. Practica arată că niciun fel de negocieri nu pot preveni astfel de incidente. [Acest lucru va fi posibil] numai după soluționarea definitivă a conflictului și aplicarea legislației moldovenești pe întreg teritoriul țării”, a conchis Flenchea.

UPDATE (18 iulie) Liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a avut o discuție cu ambasadorul Uniunii Europene în Moldova Janis Mazeiks despre „ancheta privind omorul lui Oleg Horjan”. Krasnoselski l-a asigurat pe oficialul european că personal va verifica mersul anchetei și în caz de necesitate se va adresa Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova pentru asistență.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: