VIDEO Iranul a atacat masiv Israelul: sunt victime. Netanyahu: „A făcut o mare greșeală și va plăti pentru asta”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Iranul a atacat masiv Israelul: sunt victime. Netanyahu: „A făcut o mare greșeală și va plăti pentru asta”

Iranul a atacat masiv cu rachete Israelul, în seara zilei de 1 octombrie. În toată țara au răsunat alarmele antiaeriene. Autoritățile au închis spațiul aerian al țării în timpul atacului. Trei persoane au suferit răni ușoare. În rezultatul atacului iranian asupra Israelului a murit o persoană. Consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a spus că Teheranul a lansat aproximativ 200 de rachete balistice în total. Corpul gărzii revoluționare islamice din Iran a declarat că „dacă Israelul va răspunde la acțiunile Iranului se va confrunta cu atacuri și mai devastatoare”. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Iranul „a făcut o mare greșeală și va plăti pentru asta”.

Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv a încetat temporar să primească cât și să efectueze zboruri. La mai bine de o oră de la începutul atacului, alerta de raid aerian a fost oprită, iar locuitorilor li s-a permis să părăsească adăposturile, relatează Meduza. 

Serviciul medical național al țării a raportat că în timpul loviturii iraniene în nordul Tel Avivului a fost lovită o clădire, în rezultat 3 persoane au suferit răni ușoare. De asemenea a fost raportată o lovitură într-o casă din orașul Tel Sheva, în sudul țării. Au căzut resturi de rachete la: Tel Aviv, Dimona, Nabatim, Hora, Hod HaSharon, Beer Șeva și Rishon Letzion.

Gruparea libaneză „Hezbollah” a declarat că și ea a lansat rachete asupra Israelului. 

Presa israeliană a scris că atacurile au fost efectuate în mai multe valuri. Potrivit estimărilor inițiale ale portalului Jerusalem Post, Iranul a tras cel puțin 500 de rachete spre Israel. Ulterior, publicația a ajustat această cifră – la 181 de rachete balistice.

Corpul gărzii revoluționare islamice din Iran a declarat că operațiunea militară a fost un răspuns la uciderea de către Israel a liderului Hamas Ismail Haniyeh, a liderului Hezbollah Hassan Nasrallah și a comandantului Corpului gărzii revoluționare iraniene Abbas Nilfroushan. 

„Dacă Israelul va răspunde la acțiunile Iranului se va confrunta cu atacuri și mai devastatoare”, au avertizat oficialii iranieni.

Autoritățile iraniene au adăugat că au atacat doar ținte militare în Israel și nu vor un război la scară largă, dar sunt gata să apere dreptul la autoapărare.

În rezultatul atacului iranian asupra Israelului a murit o persoană. Potrivit The Times of Israel, un locuitor al satului Nueima din Cisiordania, lângă Ierihon, a fost ucis de resturile de rachete. Victima este originară din Gaza. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Iranul „a făcut o mare greșeală și va plăti pentru asta”. Regimul din Iran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și de a ne răzbuna pe inamicii noștri. Vom respecta regula pe care am stabilit-o: oricine ne va ataca, îl vom ataca”, a spus Netanyahu. 

Consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a numit loviturile Iranului o „escaladare semnificativă” și a spus că Teheranul a lansat aproximativ 200 de rachete balistice în total. Totodată, el a confirmat că distrugătoarele americane au ajutat Israelul să doboare rachete iraniene. Potrivit armatei americane, loviturile din ajun au fost „de două ori mai mari” decât primul atac iranian asupra Israelului din aprilie a acestui an.

Potrivit BBC, la câteva ore după atacul iranian, armata israeliană a lansat noi lovituri asupra țintelor Hezbollah din Beirut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: