(VIDEO) Maia Sandu, apel la solidaritate: „Dacă consumatorii din România ar face un efort, cantitatea economisită ar fi suficientă pentru Moldova”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Maia Sandu, apel la solidaritate: „Dacă consumatorii din România ar face un efort, cantitatea economisită ar fi suficientă pentru Moldova”

Republica Moldova este interesată să cumpere o cantitate mai mare de energie electrică din România, iar acest lucru ar putea fi realizat inclusiv dacă consumatorii din țara vecină „ar face un efort pentru a economisi puțin”. Declarația a fost făcută de către președinta Republicii Moldova Maia Sandu, într-un interviu pentru portalul G4Media. Șefa statului a adăugat că Moldova și-ar dori și un contract pentru furnizarea gazelor naturale din România la un preț la nivelul celui plătit de consumatorul din țara vecină.

Într-un interviu acordat jurnalistului român Cristian Pantazi, președinta Republicii Moldova a explicat că țara are nevoie de surse alternative pentru energie electrică, întrucât nu mai poate cumpăra energie electrică din Ucraina și pentru că nu a fost încheiat în luna noiembrie un contract cu Centrala de la Cuciurgan. Maia Sandu a menționat că soluția ar putea fi inclusiv datorită consumatorilor români, dacă aceștia ar „economisi puțin”.

România ne furnizează anumite cantități, dar vom avea nevoie de cantități mai mari. Acest subiect l-am discutat cu domnul președinte Iohannis și cu domnul prim-ministru și ambii au promis să caute soluții. Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puțin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova pentru ca noi să putem să depășim care este consumul estimat de energie electrică al Republicii Moldova”, a declarat Sandu.

Șefa statului a precizat că Moldova cumpără aproape 200 de megawați astăzi din România și ar trebui să mai crească puțin această cantitate.

Probabil această cantitate cumpărată din România reprezintă o treime sau mai mult. Ar trebui să avem această rezervă, să știm că putem să cumpărăm mai mult în situația în care nu reușim să cumpărăm deloc de la Cuciurgan”, a explicat președinta Moldovei.

Maia Sandu a mai spus că prețul cu care cumpără Moldova, în prezent, energie electrică din România nu este prea mare. În același timp, Moldova ar vrea să încheie un contract privind furnizarea gazului din România, însă la un preț preferențial.

Am discutat și despre un eventual contract pentru furnizarea gazelor naturale și aici, evident ne-am dori să plătim un preț la nivelul prețului plătit de consumatorul din România”, a declarat președinta R. Moldova.

Amintim că președinta Maia Sandu a efectuat o vizită oficială în România. Maia Sandu a precizat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă, spunând că cei doi i-au dat promis că vor căuta soluții pentru a crește cantitatea de energie furnizată Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: