VIDEO Octavian Țîcu a anunțat că părăsește PUN și se retrage deocamdată din politică: „Acest partid este mort”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Octavian Țîcu a anunțat că părăsește PUN și se retrage deocamdată din politică: „Acest partid este mort”

Octavian Țîcu a anunțat, pe 12 decembrie, că părăsește Partidul Unității Naționale (PUN) și se retrage deocamdată din politică. Prin intermediul unei înregistrări video, acesta a explicat motivele care l-au făcut să ia acestă decizie. Mai exact, acesta susține că ar fi fost sabotat, din interior, de către susținătorii fondatorilor partidului și anume Anatol Șalaru și Ana Guțu. Cei doi nu au comentat, deocamdată, acuzațiile lui Țîcu.

Fostul deputat a povestit că un grup de membri ai PUN, apropiați ai fondatorilor formațiunii – Anatol Șalaru și Ana Guțu, ar fi cerut demisia sa într-o ședință la care el nu a participat.

„Vineri, ne-am adunat într-un birou politic, în care acești băieți, în absența mea, mi-au cerut demisia din funcția de președinte al partidului, invocând pierderea alegerilor și responsabilitatea principală pe care trebuie să mi-o asum. Și au convocat un congres, care va avea loc sâmbătă. Și aici lucrurile nu se termină. Ca în balada „Miorița”. Pentru mine ar fi fost simplu să îi înlătur prin decizia pe care o pot lua în calitate de președinte de partid. Dar nu este partidul meu: fondatorii sunt Ana Guțu și Anatol Șalaru, care s-au unit și mi-au cerut demisia și organizarea unui congres, la care eu nu vreau să particip, împreună cu toată echipa pe care am adus-o în PUN”, a declarat Țîcu.

Prin urmare, politicianul a decis să se retragă din PUN: „Aici se încheie „capitolul PUN”. Vin cu un epilog la istoria noastră, pentru că Anatol Șalaru, împreună cu Ana Guțu, de fapt, au îngropat pentru o anumită perioadă, unionismul în Moldova. L-au distrus, efectiv, prin această decizie. Acest partid este mort, îi dădea vitalitate platforma unionistă și personalitățile care se aflau acolo, nu spiritul de gașcă pe care i l-a dat Șalaru. Nu am de gând să mă lupt cu oamenii din partid, pentru că nu are niciun sens”.

Octavian Țîcu susține că a învățat mai multe lecții în ultimii doi ani, iar una dintre ele este că ideea unirii tuturor susținătorilor apropierii dintre România și Republica Moldova într-o singură forță politică nu este posibilă.

„Este o utopie unirea unioniștilor, care ne-a fost impusă de alții. Imaginați-vă ce ar fi fost dacă eram într-o alianță cu Ghimpu, Șalaru, Guțu, Bilețchi, AUR și toți ăștia împreună”, a menționat politicianul.

Octavian Țîcu a mai spus că va reveni în politică atunci când va simți susținerea cetățenilor Republicii Moldova.

Ana Guțu și Anatol Șalaru nu au comentat deocamdată declarațiile lui Octavian Țîcu.

***

Octavian Țîcu a deținut funcția de ministru al tineretului și sportului, în perioada februarie-mai 2013, fiind promovat de Partidul Liberal. În perioada 26 iulie 2015 – 20 august 2015 a fost membru al Partidului Popular European din Moldova. În 2019, devine deputat pe lista blocului ACUM (format în acel moment din PAS și Platforma DA), devenind ulterior deputat al fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr. Pe 18 septembrie 2019, Țîcu a anunțat că părăsește fracțiunea Platforma DA și rămâne deputat neafiliat. În octombrie 2019, a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, fiind desemnat de PUN și clasându-se al treilea. În decembrie 2019 a fost ales președinte al PUN.

În cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie, PUN a obținut doar 0,45% din voturi (circa 6,6 mii).

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: