VIDEO Sandu, la Forumul Național al Cadrelor Didactice: „Vom crește motivația pentru profesori, dar și exigențele”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Sandu, la Forumul Național al Cadrelor Didactice: „Vom crește motivația pentru profesori, dar și exigențele”

O țară nu poate crește, nu poate fi nici liberă, nici puternică și nici dezvoltată fără educație, susține președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului a dat asigurări, la Forumul  Național al Cadrelor Didactice, că autoritățile vor crește motivația pentru profesori, dar și exigențele pentru cei care vor să lucreze în instituțiile educaționale.

Direcția în care ar trebui să avanseze școala din Moldova, în special în contextul demografic actual, rolul statului și al familiei în educarea copiilor sau cum trebuie să fie tratate schimbările aduse de digitalizare și inteligența artificială – sunt doar câteva dintre subiectele puse în discuție de președinta țării, Maia Sandu, sâmbătă, 7 septembrie, la Forumul Național al Cadrelor Didactice.

„Profesori buni, țară prosperă! Cred că această deviză trebuie să ghideze drumul către viitor al educației, cred că aici este cheia. Pentru a deveni specialiști mai buni, trebuie să învățăm zilnic, să depunem zilnic efort, să avem voință și curaj. Noi vom crește motivația pentru profesori, dar și exigențele pentru cei care vor să lucreze în instituțiile educaționale din țară. Vom continua să investim în formarea pedagogilor. Vom continua să încurajăm performanța, să oferim sporuri și oportunități celor care obțin rezultate remarcabile în pregătirea elevilor”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șefa statului a vorbit în cadrul evenimentului inclusiv despre condițiile riguroase ale examenelor de bacalaureat pe care le-a introdus acum zece ani, pe când deținea funcția de ministru al Educației – între ele camerele video și detectoarele de metal în fiecare sală de bacalaureat. Președinta susține că metoda implementată de ea „crescut moralitatea în sistem”.

„Am adus astfel mai multă disciplină în școală și am asigurat mai mult respect pentru profesori. (…) Când am acceptat în 2013 să vin în funcția de ministru al Educației, a fost pentru că știam că educația este temelia de la care pornește orice țară, orice cultură, orice comunitate. După 10 ani, această credință este o constantă – și acum cred și știu că fără educație, o țară nu poate crește, nu poate fi nici liberă, nici puternică, nici dezvoltată”, a mai declarat președinta Maia Sandu.

Forumul Național al Cadrelor Didactice este organizat la inițiativa Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de către Ministerul Educației și Cercetării.

***

De menționat că profesorii din întreaga țară vor beneficia de un spor salarial unic în mărime de 5 mii de lei. Banii vor fi oferiți la inițiativa Guvernului, din Bugetul de Stat. Parlamentul a votat pe 5 octombrie rectificări în acest sens. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: