VIDEO Socialiștii și comuniștii acuză PAS că acționează precum Plahotniuc. Declarație privind „capturarea statului” și „uzurparea puterii”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Socialiștii și comuniștii acuză PAS că acționează precum Plahotniuc. Declarație privind „capturarea statului” și „uzurparea puterii”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înregistrat în Parlament o declarație, prin care constată oficial „capturarea statului de către Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și președinta Maia Sandu”. BCS acuză actuala guvernare de faptul că acționează ca fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Contactă de NM pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a PAS a respins acuzațiile.

„BCS a înregistrat proiectul hotărârii privind adoptarea Declarației Parlamentului privind constatarea subminării statului de drept și uzurpării puterii de stat în Republica Moldova. Declarația este practic similară cu cea adoptată în 2019 și la bază stau aceleași fenomene și practici nocive. Un partid politic a subminat Constituția și statul de drept din Republica Moldova”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM) Vlad Batrîncea.

Potrivit lui Bătrâncea, BCS se referă în mod special la recimul stării de urgență „în care Republica Moldova trăiește practic doi ani de zile”.

„Ne referim la practic capturarea, uzurparea puterii judecătorești. Ne referim aici și la înlăturarea abuzivă a procurorului general constituțional Alexandru Stoianoglo, promovarea a interimatului la conducerea Procuraturii Generale, capturarea și administrarea frauduloasă a instituțiilor de stat și de drept prin instalarea în funcții a persoanelor, care nu corespund cerințelor minime”, a adăugat Bătrâncea.

Solicitările BSC

  1. Scoaterea stării de urgență și revenirea la administrarea statului în baza principiului constituțional al separării puterii în stat.
  2. Asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor precum dreptul la libera exprimare, dreptul de a alege și de a fi ales, dreptul de acces la informații, dreptul la un nivel de trai decent;
  3. Încetarea acțiunilor de mixtiune în exercitarea puterii judecătorești;
  4. Abrobarea legilor adoptate și retragerea proiectelor de legi, care restrâng drepturile și libertățile fundamentale ale omului și asigurarea transparenței în procesul decizional;
  5. Asigurarea implimentării recomandărilor Comisiei de la Veneția referitoare la reforma justiției, reforma organelor de drept, a structurilor de forță și a serviciilor speciale;
  6. Excluderea imediată a cauzelor și a condițiilor, care au determinat supunerea sub monitorizarea avansată a Republicii Moldova de către Consiliul Europei;
  7. Asigurarea corectă și în termen a scrutinelor electorale în Republica Moldova”, a solicitat BCS.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a calificat declarațiile lui Dodon drept un neadevăr.

„Cetățenii ne-au oferit încrederea anume pentru decapturarea statului care a fost subjugat intereselor străine și capturat de partide ca socialistii si comunistii, Sor, Plahotniuc, etc. Prioritatea noastră acum este reforma justiției, lupta cu corupția, pentru ca cetățenii să nu mai fie vreodată dependenți de mila politicienilor”, a conchis Vlas.

Amintim că, pe 8 iunie 2019, coaliția de atunci formată din PSRM și Blocul ACUM, din care făceau parte și reprezentanții PAS, au aprobat o declarație privind capturarea statului. Scopul acelei declarații a fost deoligarhizarea statului de influența politică a lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: