VIDEO Speakerul Radei Supreme cere, direct, Moldovei să transmită Ucrainei cele 6 avioane MiG-29. Reacția lui Igor Grosu
Full Article 3 minutes read

VIDEO Speakerul Radei Supreme cere, direct, Moldovei să transmită Ucrainei cele 6 avioane MiG-29. Reacția lui Igor Grosu

Președintele Radei Supreme de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a cerut Moldovei, la modul direct, să ofere Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29, pe care le deține și care nu mai sunt funcționale. Solicitarea a fost făcută în timpul vizitei oficiale efectuate de către președintele Parlamentului Igor Grosu, la Kiev. Contactați de NM, reprezentanții Legislativului au declarat că Moldova nu poate da curs solicitării.

Pe 4 mai, președintele Parlamentului Igor Grosu, împreună cu o delegație a Republicii Moldova, a efectuat o vizită oficială în Ucraina și a vizitat orașele Bucea, Irpin, Gostomel. Speakerul legislativului s-a întâlnit cu omologul său, președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk.

„Știu că aveți 6 avioane de vânătoare MiG-29, care nu sunt funcționale. Am putea cumva face ca să ni le transmiteți pentru necesitățile armatei ucrainene, pentru lucrările de reparație. Am aprecia foarte mult, dacă ați avea această posibilitate”, a spus Stefanciuk.

În imaginile difuzate de Rada Supremă de la Kiev, nu este inclus răspunsul lui Igor Grosu la această solicitare.

Contactată de NM, Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a declarat că Moldova nu va da curs cererii.

Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a răspuns reprezentanta partidului aflat la guvernare.

NM a solicitat un comentariu și din partea Ministerului Apărării, însă reprezentanții instituției au refuzat să comenteze situația.

Amintim că Igor Grosu a declarat după vizita de la Kiev că Republica Moldova este dispusă să trimită în Ucraina un contingent de geniști pentru deminarea teritoriului eliberat de ocupația trupelor ruse. Partidul Socialiștilor a cerut explicații de la Igor Grosu, acuzând Ucraina că ar încerca să atragă Moldova „într-un război străin”.

Anterior, în cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a menționat că R. Moldova nu poate să ofere Ucrainei ajutor militar.

Ei sunt într-o situație dramatică. Și ei sunt îndreptățiți să ceară mai mult de la toți. Pentru că e nevoie să se oprească acest război. Toată lumea trebuie să facă tot ce se poate ca să fie oprit. Repet: noi, fiind în această situație, facem ce putem din perspectiva noastră. Sunt țări care pot face mai mult, de exemplu pe plan militar. Noi am ajutat și o vom face în continuare pe partea refugiaților”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova

***

Amintim că R. Moldova deține 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești. Pe 17 aprilie, presa ucraineană  a scris că autoritățile ucrainene au solicitat R. Moldova să le transmită încă din primele zile de invazie rusească. Autorul materialului face trimitere la o sursă care susține că Ucraina a cerut ca avioanele să fie vândute sau împrumutate, însă Chișinăul a refuzat, pentru a nu-și strica relațiile cu Rusia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: