VIDEO „Spre victorie, dragi prieteni!“. Kuleba, mesaj în română la reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova
Full Article 6 minutes read

VIDEO „Spre victorie, dragi prieteni!“. Kuleba, mesaj în română la reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba a susținut un discurs online în cadrul Reuniunii Diplomației Republicii Moldova, care s-a desfășurat pe 16 august. Diplomatul a transmis un mesaj de susținere pentru guvernarea de la Chișinău și a mulțumit președintei Maia Sandu, precum și moldovenilor, pentru sprijinul acordat Ucrainei în contextul războiului provocat de Rusia. Oficialul a declarat că armata ucraineană va continua să lupte, astfel încât Ucraina și Moldova să rămână libere. Dmitri Kuleba a venit chiar și cu un mesaj în română în contextul în care țările noastre lucrează pentru a demara negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană: „Spre victorie, dragi priteni”, a menționat acesta.

Șeful diplomației de la Kiev și-a început discursul menționând că armata rusă a lansat noaptea trecută un nou atac cu drone Shahed asupra porturilor din Odesa, regiune ucraineană care se află în apropiata vecinătate a Moldovei și României. Treisprezece drone au fost distruse de sistemele ucrainene de apărare antiaeriană.

În acest context, Dmitri Kuleba a remarcat că agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o amenințare directă la adresa Moldovei.

Nu mă refer doar la resturi de rachete rusești căzând pe teritoriul vostru sau pene de curent, după atacuri masive cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene. Moscova și-a angajat, literalmente, tot arsenalul hibrid împotriva guvernării legitime a Moldovei: dezinformare, șantaj energetic, fermentarea sentimentelor antiguvernamentale, provocări în regiunea transnistreană și multe alte tentative de a submina ordinea constituțională. Sunt bucuros să vă felicit pentru eșecul acelor încercări malițioase. Felul în care guvernarea dvs. a contracarat aceste amenințări merită laude

Oficialul a declarat că Ucraina a fost și va rămâne de partea Moldovei în lupta pentru contracararea „planurilor agresive” ale Moscovei în legătură cu țara noastră. „Puteți conta pe noi. Întotdeauna!”, a menționat acesta.

Dmitri Kuleba a subliniat că este foarte important faptul că amenințările hibride ale regimului de la Moscova nu au reușit să schimbe vectorul european al Republicii Moldova.

Moldova a obținut cu succes, împreună cu Ucraina, statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. Ați limitat efectiv influența propagandei ruse în țara dvs. Ați interzis simbolurile ruse fasciste „V” și „Z”, precum și panglica Sf. Gheorghe. Îndeosebi, sunt recunoscător Moldovei pentru că a recunoscut Holodomorul ca fiind genocid împotriva poporului ucrainean și pentru că s-a alătura grupului de bază pentru Tribunalul Special pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei. Toți acești pași sunt mai mult decât gesturi. Sunt o recunoaștere a apartenenței statelor noastre la același spațiu civilizațional. Ucrainenii și moldovenii se află ferm în partea europeană a lumii, între lumea liberă și fascismul rusesc”, a spus el.

Ministrul ucrainean de Externe a declarat că fascismul rusesc, alături de regimul lui Putin, vor dispărea într-o zi, însă, în prezent, Ucraina și Moldova trebuie să fie ancorate în structurile politice de vest pentru a asigura pacea și un viitor prosper generațiilor următoare.

Oficialul a dat asigurări că armata ucraineană va continua să lupte pentru a asigura pacea în Ucraina, Moldova și pe întregul continent european.

Ucraina și Moldova rămân vecini prietenoși. Apreciem foarte mult cuvintele președintelui dvs. Maia Sandu, care a spus că „Datorită curajului armatei ucrainene, Moldova are pace”. Fiți siguri că, în calitate de prietenă și vecină, Ucraina va face tot ce-i stă în putință să asigure că Moldova nu va mai vedea suferința războiului niciodată. Noi, ca nimeni alții, suntem interesați de securitatea și prosperitatea dvs.”, a spus acesta.

În acest context, Dmitri Kuleba a reiterat sprijinul Ucrainei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Regiunea transnistreană a fost și va rămâne o parte a statului moldovenesc. În calitate de intermediar și garant în procesul de reglementare, Ucraina nu va precupeți niciun efort pentru atingerea obiectivului de restabilire a integrității teritoriale a Moldovei. Chiar și în timp ce luptăm cu războiul de acasă, suntem angajați să facilităm eforturile relevante. Pledăm pentru reintegrarea pe cale pașnică a regiunii transnistrene”, a menționat ministrul ucrainean.

Totodată, șeful diplomației ucrainene a menționat că Ucraina sprijină poziția Moldovei în legătură cu evacuarea trupelor ruse și a armamentului din regiunea transnistreană cât mai curând, dar și înlocuirea lor cu o misiune civilă sub egida ONU și a altor organizații internaționale.

Rusia a pierdut orice drept moral sau legal de a sta la orice masă pentru reglementare pașnică. Astăzi, Rusia este un agresor care a zdruncinat fundamentul ordinii europene de securitate. Nu poate lua parte la procesul de pace pentru că esența sa este războiul. Dat fiind calea spre aderarea la UE a Moldovei, este mai mult decât firesc ca Uniunea Europeană să joace unul dintre rolurile cheie în reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene”, a adăugat el.

În același timp, oficialul a apreciat cooperarea dintre țările noastre.

Dragi prieteni, aproape 800 mii de ucraineni au găsit refugiu temporar din calea rachetelor rusești în Moldova. Aproape jumătate dintre aceștia sunt copii. Moldova a furnizat sute de tone de ajutor umanitar. Și nu doar Guvernul, dar și moldovenii au făcut voluntariat pentru a colecta ajutor umanitar pentru orașele și satele ucrainene. Întotdeauna vă vom fi recunoscători pentru tot acest ajutor în aceste timpuri dificile. Ucraina a ajutat Moldova, de asemenea. Cu resurse energetice, cu schimb de informații critice și suport politic. Solidaritatea este calea!”, a remarcat diplomatul.

Dmitri Kuleba a subliniat că următorul mare pas pentru națiunea moldovenească și cea ucraineană este deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Fiți siguri că Ucraina este aliatul și prietenul dvs. Continuăm să luptăm așa încât agresiunea rusă să nu ajungă niciodată la frontierele Moldovei. Continuăm să luptăm pentru ca Ucraina și Moldova să rămână libere”, a declarat acesta.

Ministrul ucrainean și-a încheiat discursul cu un mesaj în limba română. „Spre victorie, dragi prienteni!”, a spus el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: