Vlad Batrîncea: Cel mai probabil, PSRM va boicota referendumul privind integrarea europeană a Moldovei
Full Article 2 minutes read

Vlad Batrîncea: Cel mai probabil, PSRM va boicota referendumul privind integrarea europeană a Moldovei

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), „cel mai probabil”, va boicota referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Precizarea a fost făcută de secretarul executiv al PSRM, deputatul Vlad Batrîncea, în cadrul ediției din 4 iulie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8

Poziția PSRM o vom anunța după data de 8-10 iulie, când o să avem Consiliul Republican și împreună cu colegii deja vom anunța poziția public. În opinia noastră, la moment, de fapt nu este o noutate, acest referendum a fost inițiat ilegal. Legislația electorală a fost modificată în an electoral, ceea ce este o încălcare a legii și recomandărilor Consiliului Europei. Noi considerăm că acest referendum nu este despre integrarea europeană, dar este un instrument electoral pentru doamna Maia Sandu pentru alegerile prezidențiale. Nu poate avea loc acest referendum în ziua alegerilor prezidențiale, de aceea noi nu considerăm acest referendum legitim. Și pe motiv că Republica Moldova abia începe negocierile cu UE, iar acest referendum urmează să aibă loc atunci când am trecut de negocieri. Asta înseamnă că cel mai probabil vom boicota acest referendum pe motiv că este o ilegalitate”, a declarat Vlad Batrîncea.

***

Precizăm că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova, inițiat de președinta Sandu, vor avea loc în aceiași zi – pe 20 octombrie. Maia Sandu a declarat într-un interviu că a făcut această propunere pentru o rată mai înaltă de participare la plebiscit.

Ne dorim un scrutin care să aducă cât mai mulți alegători la vot. Și din experiența noastră știm că la alegerile prezidențiale avem întotdeauna cea mai înaltă rată de participare, în comparație cu alte scrutine. Acesta este argumentul de bază. Sigur, putem să menționăm și argumentul că se economisesc niște resurse. Dar cel mai important este ca la acest scrutin să participe cât mai mulți oameni acasă și din afara țării”, a spus Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: