(VIDEO) Plahotniuc și Șor, sancționați de SUA pentru corupție sistemică și interferență în alegeri, susținută de Kremlin
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Plahotniuc și Șor, sancționați de SUA pentru corupție sistemică și interferență în alegeri, susținută de Kremlin

Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista persoanelor sancționate de Guvernul SUA. Informația a fost confirmată pe 26 octombrie de ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon.

„Departamentul Trezorerie al SUA a anunțat sancțiuni împotriva oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni de corupție sistemică și interferență în alegeri susținută de Kremlin. Includerea în lista persoanelor sancționate înseamnă că imediat orice active și interese în proprietatea lui Plahotniuc și Șor din SUA sau deținute sau controlate de alte persoane în SUA sunt blocate”, a declarat ambasadorul SUA.

Pe lângă măsurile punitive anunțate, SUA au luat măsuri de contracarare a influenței dăunătoare a Kremlinului. Diplomatul american a precizat că este vorba despre persoane și entități asociate, care susțin eforturile Rusiei în Republica Moldova.

„Aceste acțiuni interzic orice fel de tranzacții efectuate de către persoane aflate în SUA și orice tranzacții pe teritoriul SUA sau care tranzitează SUA. Interdicțiile vizează orice furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de către sau în beneficiul oricărei persoane sancționate”, a precizat ambasadorul SUA.

Totodată, Plahotniuc și Șor nu sunt eligibili pentru a intra în SUA nici ca imigranți, nici ca non-imigranți.

Reacția Maiei Sandu

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a venit cu o reacție la scurt timp după anunțul făcut de către ambasadorul SUA.

„Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată! SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei”, a declarat șefa statului.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară. Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE”, a precizat Maia Sandu.

Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la OFAC.

Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la sancționarea corupților. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, colegii de la Ministerul Justiției, alte instituții publice, organizații ale societății civile și jurnaliști de investigație care au contribuit la acest proces – datorită vouă, Republica Moldova va reuși în lupta cu corupția. Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”, a conchis președinta țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: