„Vom respecta drepturile cetățenilor ca în UE, nu ca în Rusia”. În ciuda criticilor opoziției, PAS a aprobat conceptul Centrului condus de Revenco
Full Article 5 minutes read

„Vom respecta drepturile cetățenilor ca în UE, nu ca în Rusia”. În ciuda criticilor opoziției, PAS a aprobat conceptul Centrului condus de Revenco

Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și a ingerințelor străine pentru anii 2024-2028 a fost adoptată de Parlament, în cadrul ședinței 22 decembrie. Documentul a fost adoptat cu votul a 56 de deputați din Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au părăsit ședința înainte chiar înainte ca inițiativa legislativă să fie supusă votului, în semn de protest. Parlamentarii din opoziție a criticat Concepția, declarând că va fi folosită de guvernare pentru a „controla mințile poporului”.

Opoziția critică

În cadrul ședinței legislativului, a fost examinat proiectul de lege care prevede adoptarea Concepției de comunicare strategică și contracarare a dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și a ingerințelor străine pentru anii 2024-2028.

În cadrul luărilor de cuvânt, deputații din opoziție Diana Caraman, Adela Răileanu, Gaik Vartanean, Olga Sibova și Vlad Batrîncea au susținut discursuri de la tribuna centrală a Parlamentului, în care au criticat dur inițiativa legislativă. Deputații și-au acuzat colegii din majoritatea parlamentară că concepția va fi folosită pentru a „promova doctrina PAS” și „a stăpâni mințile poporului”.

După ce și-au terminat alocuțiunile, deputații BCS au părăsit ședința legislativului.

„Vom continua să ne apărăm spațiul informațional”

Ulterior, și deputații PAS au luat cuvântul la tribuna centrală a Parlamentului. În alocuțiunea sa, deputatul Vasile Grădinaru a vorbit despre relevanța proiectului de lege respectiv prin prisma războiului informațional pe care l-a dus Federația Rusă împotriva Moldovei în ultimele trei decenii.

Vă propun să discutăm despre prezentul proiect de lege pentru că propaganda lucrează de 30 de ani și ea este pe toate domeniile. (…) Amintiți-vă cum 30 de ani ni s-a spus că trebuie să avem relații economice cu un singur stat, cu „fratele mai mare”, că nu mai el poate primi vinurile noastre care-s bune numai de vopsit gardurile. (…) Dar iată că după blocada din 2006, în 2022, Republica Moldova ia locul 5 mondial la numărul de medalii pentru producția de vinuri. Deci, totuși, facem vinuri bune. Cele mai bune! Ni s-a spus 30 de ani că trebuie să depindem de un singur fir de energie electrică și de o singură țeavă de gaz. Pentru cel mai ieftin și cel mai bun gaz este doar în Federația Rusă și vedem ce ne-a costat de-a lungul istoriei acest gaz. Vedem cum în totdeauna s-a stat cu piciorul pe gât și cu mâna pe acea manivelă pe care se oprește gazul dacă nu te comporți frumos. Și iată că astăzi ajungem să cumpărăm gaz și mai ieftin, și de pe alte piețe. (…) Același lucru s-a făcut și pe domeniul internațional în ceea ce ține de identitatea națională în care ni s-a poreclit limba atâți ani, din română în moldovenească. (…) Toată această luptă informațională s-a dus cu un singur scop: de a ne spune că nu este clar cine suntem, nu este clar dacă putem ceva în lume și unica salvare care există este la fratele mai mare”, a spus acesta.

În acest context, Grădinaru a spus că autoritățile statului vor continua să „apare” spațiul informațional din țara nastră.

Dragi cetățeni, noi suntem puternici. Noi vom duce produsele noastre calitative acolo unde ele sunt prețuite, în Uniunea Europeană. Noi vom respecta drepturile cetățenilor așa cum se respectă în Uniunea Europeană, nu cum în Federația Rusă, unde colegii înainte solicitau o mai bună valorificare a dreptului la exprimare, or, acolo cel care se exprimă stă la pușcărie. (…) Dar despre candidații la funcția de președinte nici nu mai vorbim: fie îi găsesc morți, fie sunt întemnițați. De aceea, noi având valoarea noastră națională credem în oamenii noștri, credem în produsele noastre și vom continua să ne apărăm spațiul nostru informațional, astfel încât împreună să creștem condițiile de trai ca în UE și să ne integrăm cu succes până în 2030 în Uniunea Europeană”, a conchis el.

Eventual, deputații rămași în plenul Parlamentului au supus votării proiectul de lege. Astfel, Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și a ingerințelor străine pentru anii 2024-2028 a fost adoptată cu votul a 56 de deputați PAS.

Ce prevede documentul

Concepția a fost elaborată de Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, condus de ex-ministra de Interne Ana Revenco. Potrivit unui comunicat emis de Parlament, documentul reprezintă viziunea cu caracter programatic asupra modului în care comunicarea strategică și contracararea dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și ingerințelor străine vor contribui la îndeplinirea misiunii Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării pe parcursul perioadei 2024-2028.

În document sunt definite interesele naționale, amenințările, riscurile, vulnerabilitățile și direcțiile de acțiune cu scopul asigurării securității și rezilienței naționale. Concepția este aliniată viziunii de guvernare democratică, generatoare de stabilitate, securitate și prosperitate a Republicii Moldova, precum și la demersurile de integrare europeană. Totodată, comunicarea strategică și acțiunile de contracarare a dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și ingerințelor străine se axează pe mai mulți piloni centrali: integrarea europeană, coeziunea socială, reziliența economică, consolidarea sectorului de apărare și întărirea securității naționale în context național”, se arată în comunicat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: