„Vom sprijini Republica Moldova din răsputeri”. Mesajul cancelarului german Olaf Scholz la Chișinău
Full Article 5 minutes read

„Vom sprijini Republica Moldova din răsputeri”. Mesajul cancelarului german Olaf Scholz la Chișinău

Vizita cancelarului german în Republica Moldova subliniază importanța relației cu Germania și dorința de a consolida cooperarea. Acest lucru a fost subliniat de președinta Maia Sandu în cadrul conferinței de presă comune cu Olaf Scholz, care a avut loc în seara de 21 august. Cancelarul german a asigurat că țara sa va sprijini ferm Republica Moldova împotriva amenințărilor din partea Federației Ruse. De asemenea, Scholz a salutat progresul semnificativ al Republicii Moldova pe drumul european.

Germania, unul dintre principalii fondatori ai Uniunii Europene, continuă să susțină parcursul european al Republicii Moldova. Sprijinul extern va depinde, însă, de fiecare cetățean al Republicii Moldova și de ritmul în care vom avansa, a subliniat președinta Maia Sandu în mesajul său.

Germania, ca stat fondator al UE, are un rol central în construirea și menținerea acestui proiect de pace, unitate și prosperitate care a transformat Europa. Moldova își dorește să devină parte a acestei familii europene, iar procesul de aderare este esențial pentru viitorul nostru democratic”, a afirmat șefa statului.

Foto: Președinție. Vizita lui Scholz la Chișinău.

Foto: Președinție. Vizita lui Scholz la Chișinău.

De asemenea, președinta Maia Sandu a precizat că Germania este al cincilea cel mai important partener comercial al Republicii Moldova și al șaptelea cel mai mare investitor, contribuind la crearea a mii de locuri de muncă în toată țara. În același timp, Maia Sandu a reiterat de sprijinul financiar pe care l-a oferit și îl oferă Germania pentru Republica Moldova, inclusiv în iarna anului trecut pentru a depăși criza energetică.

Germania desfășoară asistență într-o gamă largă de domenii precum modernizarea serviciilor publice, abilitarea tinerilor, dezvoltarea serviciilor sociale, de exemplu, sprijinind două mari proiecte de alimentare cu apă în Chișinău și Cahul. Germania ajută Republica Moldova să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor săi. Germania a oferit și sprijin financiar fondului pentru reducerea vulnerabilității energetice în valoare de 40 de milioane de euro în sezonul de încălzire 2022-2023, o perioadă foarte dificilă pentru țara noastră. Astfel, aproape 900 de mii de gospodării au beneficiat de subvenții pentru achitarea facturilor la electricitate și căldură. De asemenea, învățământul dual din Republica Moldova este sprijinit de Germania”, a mai subliniat președinta Maia Sandu.

Foto: Președinție. Vizita lui Scholz la Chișinău.

Foto: Președinție. Vizita lui Scholz la Chișinău.

Germania, alături de Franța și România, este cofondatoarea sprijinului pentru Moldova, o inițiativă crucială în consolidarea capacității țării de a înfrunta provocările din ultimii trei ani, a mai menționat Maia Sandu. Potrivit ei, această platformă se transformă acum în Platforma de Parteneriat pentru Moldova și se va reuni pe 17 septembrie.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este conștient de amenințările la care este supusă Republica Moldova din partea Federației Ruse și a afirmat că Germania este alături ferm și va sprijini Republica Moldova din răsputeri.

Într-un mod excepțional, țara dumneavoastră a reușit până acum să facă față tuturor încercărilor de destabilizare din străinătate. De la începutul mandatului dumneavoastră, cu patru ani în urmă, ați realizat progrese deosebite. În pofida dificultăților economice, țara voastră și-a deschis larg ușile pentru refugiații din Ucraina”, a afirmat Olaf Scholz.

Foto: Președinție. Vizita lui Scholz la Chișinău.

Foto: Președinție. Vizita lui Scholz la Chișinău.

Cancelarul german și-a afirmat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, apreciind progresele pe care le-a obținut țara noastră în reformele realizate.

Realizările țării dumneavoastră, ale poporului sunt enorme. Pentru noi, Germania, un lucru este clar, sprijinim această cale europeană, extinderea UE este în interesul Uniunii Europene, în interesul strategic atât al Germaniei, cât și al Moldovei”, mai spune Scholz.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit, pe 21 august, și cu premierul Dorin Recean, care a declarat că, de peste 30 de ani, Germania este un prieten de încredere pentru noi și unul dintre principalii noștri parteneri comerciali. Tot mai multe produse moldovenești ajung în magazinele din această țară, iar peste 400 de întreprinderi din Moldova beneficiază de investiții germane și creează locuri de muncă bine plătite.

Germania ne oferă sprijin în proiectele de modernizare a țării și parcursul european al Republicii Moldova. Suntem recunoscători pentru susținerea pe care o oferă și contăm, în continuare, pe parteneriatul nostru solid în toate domeniile de interes comun, inclusiv pentru diaspora noastră din Germania”, se arată în mesajul premierului Recean.

***

Este a doua vizită a lui Scholz în Republica Moldova, după ce, pe 1 iunie 2023, a participat la Summitul Comunității Politice Europene alături de alți lideri europeni. Ultima vizită bilaterală a unui cancelar german în Moldova a avut loc pe 22 august 2012, când Angela Merkel a fost prezentă la Chișinău, marcând prima vizită a unui cancelar german în Republica Moldova.

Pe 27 august, cu prilejul Zilei Independenței, Republica Moldova va primi vizita președinților celor trei țări baltice: Alar Karis din Estonia, Edgars Rinkēvičs din Letonia și Gitanas Nausėda din Lituania.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: