Vor fi predați Ucrainei bărbații care au fugit în Moldova de război? Răspunsul lui Recean
Full Article 3 minutes read

Vor fi predați Ucrainei bărbații care au fugit în Moldova de război? Răspunsul lui Recean

Bărbații ucraineni cu vârsta de recrutare, care au părăsit ilegal Ucraina pentru a evita să fie trimiși pe front și se află pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi tratați în conformitate cu legislația internațională privind drepturile omului. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean într-un interviu pentru NM, care a fost publicat pe 1 august. Premierul a evitat însă să spună direct dacă aceste persoane vor fi sau nu întoarse în țara vecină. 

În contextul recentei declarații a ex-ambasadorului Ucrainei în Moldova, Marko Șevcenko, despre faptul că între Kiev și Chișinău există „un anumit dialog” despre întoarcerea bărbaților ucraineni cu vârsta recrutare, care au plecat ilegal în străinătate, Dorin Recean a fost întrebat dacă țara noastră este pregătită să extrădeze aceste persoane.

Ucraina are aceste dorințe în raport cu toate țările în care se află ucraineni. Noi, la fel ca ceilalți, respectăm regulile internaționale și drepturile omului. Și vom acționa în conformitate cu acele legi care există în dreptul internațional. (…) Vom respecta legislația internațională privind drepturile omului”, a răspuns Dorin Recean.

Conform Convenției privind statutul refugiaților, la care Republica Moldova a aderat, un refugiat nu trebuie întors într-o țară în care viața și libertatea lui ar fi în pericol. Astfel, o persoană care a solicitat azil nu poate fi întoarsă: nici în timpul examinării cererii, nici după primirea statutului de azilant.

Precizăm că, după declanșarea invaziei ruse din țara vecină în februarie 2022 și introducerea legii marțiale, ucrainenilor de vârstă militară (18-60 de ani) li s-au interzis călătoriile peste hotarele Ucrainei, cu excepții (de exemplu, călătoriile le sunt permise bărbaților cu trei sau mai mulți copii). Acest lucru a dus la apariția schemelor ilegale de trecere a frontierei.

Pe 30 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, ex-ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Șevcenko, a declarat că autoritățile de la Kiev au „un anumit dialog” cu colegii de la Chișinău privind întoarcerea în Ucraina bărbaților de vârstă militară, care au fugit ilegal în străinătate. Acesta menționat că, în primul rând, trebuie rezolvată problema cu ucrainenii cărora Republica Moldova le-a refuzat cererea de azil, însă nu se întorc în Ucraina.

Ulterior, în mediul online rusesc a început să fie distribuită o declarație falsă, atribuită ministrului de Externe, Mihai Popșoi, despre faptul că Moldova a început să colaboreze cu Ucraina pentru extrădarea bărbaților ucraineni. Ministerul Afacerilor Externe a infirmat autenticitatea acesteia, precizând că cazul face parte dintr-o campanie de dezinformare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: