Votat: Șoferii nu vor mai fi obligați să dețină asupra lor permisul de conducere
Full Article 2 minutes read

Votat: Șoferii nu vor mai fi obligați să dețină asupra lor permisul de conducere

Conducătorii auto nu vor mai fi obligați să dețină asupra sa permise de conducere. Aceștia vor putea fi identificați de ofițerii de patrulare în regim digital, fiind însă necesară prezentarea oricărui alt act de identitate. În acest sens, Parlamentul a adoptat, pe 23 decembrie, proiectul de modificare a unor acte normative, în lectură a doua.

Astfel, se propune modificarea Legii privind siguranța traficului rutier și Codului Contravențional.

Prin actul aprobat se propune substituirea noțiunii de „permis de conducere” cu cea de „drept de a conduce vehicule”, fapt ce va permite preluarea practicilor internaționale privind implementarea  permiselor de conducere electronice.

De asemenea, se prevede simplificarea procedurilor de certificare a aptitudinilor pentru obținerea dreptului de a conduce, prin reducerea numărului actelor permisive care trebuie prezentate organelor de resort.

Proiectul vizează și o serie de ajustări tehnice privind revizuirea și unificarea terminologiei utilizate în cadrul normativ. Astfel, se propune substituirea termenului de „autovehicul” cu termenul „vehicul”.

Proiectul are ca scop modernizarea și sporirea calității serviciilor publice prestate populației prin reingineria și digitalizarea serviciului public care se referă la eliberarea permisului de conducere.

Modificările vizate au fost inițiate în contextul realizării programului de stat privind „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, dar și a Planului de acțiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021.

Proiectul a fost susținut cu votul a 77 de deputați.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: