„Vrem să avem familii fericite acasă”. Maia Sandu anunță extinderea Programului „Prima Casă” UPDATE
Full Article 3 minutes read

„Vrem să avem familii fericite acasă”. Maia Sandu anunță extinderea Programului „Prima Casă” UPDATE

Guvernul va extinde Programul „Prima Casă”, pentru a oferi posibilitatea unui număr mai mare de tineri să își achiziționeze locuințe. Anunțul a fost făcut, pe 15 mai, de către președinta țării Maia Sandu, cu ocazia Zilei internaționale a familiei. Șefa statului a precizat că inițiativa se va numi „Prima Casă Plus”. 

Celebrăm familiile și ne dorim să avem cât mai multe familii fericite aici, acasă, în Republica Moldova. Pentru asta, e nevoie să îmbunătățim condițiile de viață. În multiplele discuții le care le am în satele și orașele din țară, tinerii deseori vorbesc despre problema spațiului locativ. Este destul de complicat pentru mulți dintre ei să adune bani pentru a-și cumpăra o căsuță sau un apartament. Am discutat cu Guvernul să extindă Programul „Prima Casă“, să vină cu un program nou – „Prima Casă Plus”, prin care să ofere acces la aceste resurse mai multor tineri, nu doar celor care lucrează în instituțiile statului. Să crească mărimea acestui program, așa încât tinerii să poată accesa resurse mai multe și să examineze posibilitatea creșterea ponderii garanției oferite de către stat în cadrul acestui program. Ne dorim să vedem cât mai mulți tineri care se stabilesc aici, acasă, își creează familii și cresc copii fericiți”, a declarat Maia Sandu într-o adresare video.

UPDATE (10:30) În debutul ședinței Guvernului din 15 mai, prim-ministrul Dorin Recean a precizat că noul program „Prima Casă Plus” va fi definitivat până săptămâna viitoare.

Așa cum am discutat și am convenit cu președinta Sandu, până săptămâna viitoare trebuie să definitivăm programul „Prima Casă PLUS” și o să rog Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, împreună cu ODA ca până săptămâna viitoare să avem toate lucrurile puse la punct”, a menționat Recean.

Programul de stat „Prima Casă” a fost lansat în 2018. Acesta permitea tinerilor să-și cumpere prima locuință cu un avans minim (5%) și cu o rată ipotecară mai mică decât media pieței.

În luna iulie 2022, pentru a diminua impactul scumpirii creditelor și a reduce riscul de intrare în incapacitate de plată a beneficiarilor Programului „Prima Casă”, Guvernul a aprobat decizia privind compensarea majorării dobânzii până la 50% și modul de acordare a compensațiilor. Pentru aceste cheltuieli au fost alocate din Fondul de rezervă al Guvernului 42 milioane lei.

La sfârșitul anului 2023, Guvernul a aprobat un proiect prin care mărimea marjei maxime, pe care creditorii o vor putea aplica pe parcursul anului 2024 pentru creditele garantate de către stat în cadrul Programului Prima Casă, va constitui 3% anual.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: