Zelenski, la Conferința de Securitate de la Munchen: „Kremlinul caută modalități pentru a strangula Moldova”
Full Article 2 minutes read

Zelenski, la Conferința de Securitate de la Munchen: „Kremlinul caută modalități pentru a strangula Moldova”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs, prin legătură video, la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Liderul de la Kiev a subliniat că este vital ca Ucraina să primească rapid mai multe arme în războiul împotriva Rusiei. Totodată el a declarat că, în timp ce Occidentul încă negociază livrări de tancuri, Kremlinul caută modalităţi de a „strangula” Republica Moldova, transmite digi24.ro.

„Avem nevoie de viteză. Viteză pentru încheierea acordurilor, viteza livrărilor pentru a ne consolida lupta, viteza deciziilor pentru a limita potenţialul rusesc. Nu există alternativă la viteză, pentru că de ea depinde viaţa”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul transmis prin legătură video.

El a mai susţinut că este „evident” faptul că Ucraina nu va fi ultima oprire în invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin, astfel că, dacă Ucraina cade, liderul rus îşi va continua agresiunea către alte foste republici sovietice.

În același timp, Zelenski crede că este puţin probabil ca Belarusul să se alăture Rusiei cu armata sa în campania militară contra Ucrainei. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a contestat ideea că în Ucraina corupţia este endemică şi a promis că, după războiul cu Rusia, va putea să se ocupe de aceasta.

„Goliatul rus va cădea anul acesta”, anul viitor pe vremea aceasta va fi „prima Conferinţă de Securitate după război” şi cu o „Ucraină liberă”, a pronosticat el, invocând lupta lui David cu Goliatul din mitologie.

Preşedintele rus Vladimir Putin „încearcă să câştige timp pentru agresiunea sa”, „mizează pe oboseala părţilor”, dar „îl putem învinge pe Putin, nu doar pe Putin, ci pe toţi Putinii din lume”, a îndemnat Zelenski. „Nu există alternativă la victoria Ucrainei. Nu există alternativă la aderarea Ucrainei la UE. Nu există alternativă la Ucraina în NATO”, concluzionat preşedintele ucrainean.

***

Amintim că în cadrul discursului său din plenul Consiliului European, din 9 februarie 2023, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni și a anunțat că au fost identificate mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: