Zelenski propune Europei energie electrică în schimbul gazului. A fost menționată și R. Moldova
Full Article 2 minutes read

Zelenski propune Europei energie electrică în schimbul gazului. A fost menționată și R. Moldova

Ucraina ar putea asigura anumite state europene, inclusiv Republica Moldova cu energie electrică. În schimb, Kievul ar putea solicita Europei să furnizeze Ucrainei gaz natural. Ideea a fost lansată de către președintele ucrainean Vladimir Zelenski.

Declarația a fost făcută într-un interviu pentru presa poloneză, publicat pe 29 aprilie, informează focus.ua.

Liderul de la Kiev a remarcat că, în pofida războiului de amploare declanșat de Rusia, Ucraina a reușit să se conecteze la rețeaua energetică europeană.

Am discutat cu Europa, cu președintele Consiliului European Charles Michel și cu președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, toți ne susțin. Noi, desigur, vom ajuta mult alte țări. În ceea ce privește capacitatea de generare a energiei nucleare – avem o capacitate foarte mare. Vom putea vinde energie electrică la prețuri „normale”, nu pentru a profita. Suntem oameni normali, înțelegem ce înseamnă piață”, a spus președintele ucrainean.

Vladimir Zelenski a adăugat că Ucraina este bucuroasă să ofere Europei ocazia de a nu mai depinde de Rusia în ceea ce privește livrarea energiei electrice.

Pe de altă parte, pe baza relațiilor de prietenie reciprocă, am putea primi din Europa volumul de gaz care ne lipsește. Astfel de lucruri se planifică. Miniștrii noștri, șefii de companii petroliere încep discuțiile pe tema asta”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a precizat că se va putea asigura cu energie electrică țări precum R. Moldova, Bulgaria, România și Grecia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: