„Ziua tăcerii” în Republica Moldova. Amenzi de până la 7500 lei pentru cei care vor face agitație electorală 
Full Article 2 minutes read

„Ziua tăcerii” în Republica Moldova. Amenzi de până la 7500 lei pentru cei care vor face agitație electorală 

Pe 19 octombrie este „ziua tăcerii” în Republica Moldova, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional. Agitația electorală este strict interzisă atât pe 19 octombrie cât și în ziua alegerilor – duminică, 20 octombrie. Continuarea agitației electorale pe 19 și 20 octombrie se sancționează cu amendă de până la 3000 de lei pentru persoanele fizice și până la 7500 lei – în cazul persoanelor juridice.

Comisia Electorală Centrală a atenționat că 18 octombrie a fost ultima zi în care erau admise acțiuni de agitație electorală.

Potrivit Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei.

„În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri și participanților la referendum la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Menționăm că interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet”, au comunicat reprezentanții Comisiei.

Continuarea agitației electorale pe 19 și 20 octombrie de către mass-media, competitori electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 3000 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 5000 de lei la 7500 lei aplicată persoanei juridice.

Amintim că la scrutinul prezidențial în buletinul de vot vor figura 11 candidați. Tot duminică pe moldoveni îi așteaptă un referendum. Funcționarii electorali vor înmâna alegătorului două buletine de vot iar acesta va decide „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”. Detalii AICI. În buletinul de vot pentru referendum, în partea de jos va fi înscrisă pe stânga întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În dreapta textului întrebării se va imprima pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” şi „NU”, iar sub acestea – două cercuri în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: