154 de tone de substanțe chimice din regiunea transnistreană, transportate în Germania pentru incinerare
Full Article 2 minutes read

154 de tone de substanțe chimice din regiunea transnistreană, transportate în Germania pentru incinerare

O sută cincizeci și patru de tone de substanțe chimice periculoase au fost extrase, reambalate și transportate în siguranță din regiunea transnistreană pentru incinerare în Germania. Procesul a avut loc cu suportul financiar și tehnic al Misiunii OSCE în Moldova. 

Potrivit unui comunicat publicat de Misiunea OSCE în Moldova, substanțele chimice au fost colectate de la substațiile electrice din Bender, Grigoriopol, Hîrtop, Dubăsari, Rîbnița, Camenca și de la fabrica „Moldavizolit” din Tiraspol. Substanțele chimice au fost transportate în Germania în opt camioane pentru a fi incinerate într-un sit special conceput pentru eliminarea deșeurilor periculoase.

Acest proiect își propune să consolideze cooperarea dintre cele două maluri ale râului Nistru în abordarea problemelor legate de siguranța mediului, reducerea riscurilor de dezastru și gestionarea deșeurilor periculoase.

Autoritățile de la Tiraspol și Chișinău care au supravegheat eliminarea acestor substanțe chimice periculoase sunt dedicați îmbunătățirii sănătății oamenilor. Ele au transformat riscurile implicate de aceste substanțe chimice toxice într-o cooperare fructuoasă, deoarece au convenit asupra transportării substanțelor chimice în Germania pentru incinerare”, a declarat șefa Misiunii OSCE în Moldova, Kelly Keiderling, citată în comunicat.

În urma solicitărilor din partea Guvernului de la Chișinău și a reprezentanților regiunii transnistrene, OSCE a elaborat proiectul pentru a facilita eliminarea a aproximativ 363 de tone de substanțe chimice periculoase. În iunie 2023, Misiunea OSCE în Moldova și Ministerul Mediului au semnat un Memorandum de înțelegere privind „Îndepărtarea și eliminarea substanțelor chimice periculoase din Moldova”. În a doua jumătate a anului 2024, aproximativ 210 tone de substanțe chimice periculoase vor fi înlăturate, reambalate și transportate de pe malul drept al râului Nistru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: