2 octombrie – zi de doliu național în Moldova, în legătură cu funeraliile scriitorului Ion Druță
Full Article 2 minutes read

2 octombrie – zi de doliu național în Moldova, în legătură cu funeraliile scriitorului Ion Druță

Ziua de 2 octombrie a fost declarată zi de doliu național, în legătură cu funeraliile scriitorului Ion Druță. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Republicii Moldova Maia Sandu. 

Reprezentanții instituției prezidențiale au anunțat pe 30 septembrie că „în semn de profundă tristețe cauzată de decesul prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță, scriitor care a contribuit esențial la dezvoltarea literaturii, artei și culturii  naționale, președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 2 octombrie 2023 zi de doliu național”.

La ora 12.00 se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță, prin păstrarea unui moment de reculegere”, au menționat reprezentanții Președinției.

La fel, în această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor. În ziua de 2 octombrie 2023, furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei realizate în baza operelor scriitorului Ion Druță”, a adăugat instituția prezidențială.

2 octombrie - zi de doliu național în Moldova, în legătură cu funeraliile scriitorului Ion Druță

presedinte.md

Scriitorul și dramaturgul moldovean Ion Druță s-a stins din viață în dimineața zilei de 28 septembrie, la Moscova. Informația a fost făcută publică de către editura Cartier. Iar directorul editurii Gheorghe Erizanu a dezvăluit copia electronică a testamentului lui Druță. Scriitorul a menționat că își dorește să fie înmormântat la Soroca, la Lumânarea Recunoștinței.

Testamentul lui Ion Druță va fi îndeplinit. Presa locală a scris pe 30 septembrie că scriitorul va fi înmormântat la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței. Zilele trecute, ministrul Culturii Sergiu Prodan declara că instituția, la conducerea căreia se află, este gata să ofere ajutor familiei lui Ion Druță în cazul în care vor dori să facă înhumarea în Moldova.

Pe 3 septembrie, Ion Druță a împlinit 95 de ani. El s-a născut 1928, în comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca, astăzi – raionul Donduşeni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: