A cerut €12 mii pentru „a urgenta” procedura de redobândire a cetățeniei române. Și a ajuns la închisoare
Full Article 3 minutes read

A cerut €12 mii pentru „a urgenta” procedura de redobândire a cetățeniei române. Și a ajuns la închisoare

Un bărbat a fost condamnat la 3 ani de închisoare. El a pretins că poate influența persoane publice străine din Ambasada României, pentru a-i determina să urgenteze soluționarea procedurii de redobândire a cetățeniei române. Astfel, el a primit 5 mii de euro, ulterior a cerut sub același pretext alți 7 000 de euro. Totodată, el a pretins 35 000 de euro pentru a influența și determina înlocuirea unei măsuri preventive. Într-un final a primit o parte din bani –  8 000 euro, sub controlul organului de urmărire penală. 

Procuratura Anticorupție a anunțat că un bărbat a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență.

Inculpatul, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, a pretins și primit de la denunțător 5 000 de euro. El ar fi promis că poate influența persoane publice străine din Ambasada României, pentru a-i determina să urgenteze soluționarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru soția denunțătorului și copiii acestuia.

Ulterior, sub același pretext a mai pretins 7 000 de euro.

Între timp, o cunoștință a denunțătorului a fost reținută sub pretextul influenței asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică din cadrul Procuraturii și instanțelor judecătorești. Astfel, inculpatul a pretins 35 000 de euro pentru a influența și determina înlocuirea măsurii preventive, din arest preventiv – în una mai blândă.

„Ulterior, susținând că a influențat adoptarea soluției privind înlocuirea măsurii preventive, a redus suma pretinsă inițial – la 25 000 euro. Astfel, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă în sumă de 8 000 euro”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Pe 17 iunie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de săvârșirea a două episoade de trafic de influență. Acestuia i-a fost stabilită o pedeapsă sub formă de închisoare pentru un termen de 3 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Totodată, de la inculpat au fost confiscate și trecute în folosul statului mijloacele bănești în suma de 5 000 de euro, cât și cele 8 000 de euro recunoscute în calitate de corp delict, cu titlul de bunuri rezultate din infracțiune. De asemenea a fost menținut sechestrul aplicat în limita sumei de 5 000 de euro, în scopul asigurării și garantării confiscării speciale.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: