A fost sau nu menționat MAN-ul lui Ceban în raportul despre sancțiunile americane? Edilul se pregătește de judecată
Full Article 3 minutes read

A fost sau nu menționat MAN-ul lui Ceban în raportul despre sancțiunile americane? Edilul se pregătește de judecată

Primarul municipiului Chișinău și fondator al partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN) Ion Ceban susține că îi va acționa în judecată pe cei care distribuie falsuri despre el, inclusiv presa respectivă și „pe cei de la guvernare”. Edilul s-a arătat indignat de declarația premierului Natalia Gavrilița, care a declarat în conferința de presă din 26 octombrie că în lista persoanelor sancționate, publicată de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) sunt menționați „cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale – Igor Dodon și Mișcarea de Alternativă Națională”.

Ion Ceban a comentat declarațiile Nataliei Gavrilița.

Am văzut declarațiile interpretate de ieri care sunt neadevărate și au mai fost și preluate și înflorite de către cei din PAS. În ultima perioadă tot mai des sunt împrăștiate intenționat informații mincinoase și calomnioase de către guvernare în adresa mea. Vor să îmi închidă gura. De astăzi vom precauta oficial servicii juridice pentru a-i ataca în instanța de judecată pe cei de la guvernare și media care distribuie mesajele false cu scop de denigrare a imaginii mele, colegilor dar și a primăriei”, a scris fondatorul MAN pe Facebook.

Amintim că, în seara de 26 octombrie, premierul Natalia Gavrilița a remarcat că Igor Dodon și formațiunea condusă de Ion Ceban sunt menționate în comunicatul guvernului american, nu că ar fi vizați de măsurile punitive.

În lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale. Ajutor care fură, de fapt, voturile cetățenilor. Igor Dodon și Mișcarea de Alternativă Națională. Oamenii au așteptat prea mult timp ca beneficiarii furtului miliardului și care au furat votul oamenilor să fie aduși în fața legii”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a comentat informațiile dezvăluite de guvernul american.

Principalii în această listă sunt beneficiarii furtului miliardului Plahotniuc și Șor, care au utilizat și utilizează resurse pentru a submina securitatea Republicii Moldova. Pe lângă acești doi criminali cu acte în regulă la nivel internațional, în lista sancțiunilor sunt incluse mai multe personaje care au încercat să falsifice alegerile municipale, prezidențiale, parlamentare, inclusiv unele grupuri de inițiativă pentru constituirea de partide chipurile de sorginte pro-europeană, dar care au fost finanțate de către serviciile secrete rusești”, a declarat Litvinenco.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului. Deocamdată, cei doi politicieni nu au comentat informațiile publicate de oficialii americani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: