„Acești oameni toxici vor fi trimiși la închisoare”. Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii lui Dragalin
Full Article 4 minutes read

„Acești oameni toxici vor fi trimiși la închisoare”. Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii lui Dragalin

Scrisoarea scursă în presă, în care șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, sugerează că membra Comsiei Pre-vetting Tatiana Răducanu ar avea probleme de integritate, este veridică. Informația a fost confirmată de PA într-un comunicat din 15 mai. PA a declarat că scopul său „nu este să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting”, sugerând în același timp că autoritățile statului sunt cele care au făcut greșeli în reformarea justiției. 

Scrisoarea semnată de Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată către candidații nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu data de 14 mai 2024 este autentică. Ca urmare a unei analize a probelor recent obținute în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a acționat imediat să prevină un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție. După informarea conducerii țării și președinților Comisiei Pre-Vetting și Comisiei Vetting a Procurorilor, Procuratura Anticorupție a informat și persoanele a cărora drepturi fundamentale au fost afectate. Procuratura Anticorupție are obligația să respecte și să aplice legea, inclusiv prevederile din Constituția Republicii Moldova care protejează drepturile fundamentale consacrate în Convenția Europeană a Drepturile Omului, inclusiv dreptul la un proces echitabil”, se arată în comunicat.

Reprezentanții PA au declarat, de asemenea, că Procuratura Anticorupție „nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting”.

Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au confirmat integritatea unui membru CSP care avea legături și tranzacții financiare dubioase și care a sabotat concursul pentru funcția de Procuror General. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au publicat articole în mass-media internațională despre un membru al Comisiei Vetting. Și nu procurorii și judecătorii din sistem astăzi sunt cei care în 2013-2014, în timp ce Frauda Bancară și Laundromatul erau în derulare, aveau întâlniri și discuții cu Veaceslav Platon, Ilan Șor sau alți fugari condamnați la ani grei de închisoare”, a comunicat PA.

Potrivit PA, mai există persoane toxice și în sistemul de justiție, însă acestea vor fi pedepsite.

Mai există oameni toxici în sistemul justiției. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de CSM și CSP reformate, integritatea lor financiară va fi verificată în continuare de Autoritatea Națională de Integritate. Acești oameni toxici vor fi trimiși la închisoare de procurori și judecători integri care în ziua de azi lucrează în continuare la investigații împotriva procurorilor și judecătorilor corupți, aplicând proceduri penale care respectă drepturile omului, sunt transparente și obiective”, a conchis PA.

Precizăm că, pe 14 mai, presa a publicat o scrisoare care aparține șefei PA, Veronica Dragalin, adresată mai multor instituții de stat. Dragalin pune la îndoială integritatea membrei Comisiei Pre-vetting Tatiana Răducanu, sugerând că în trecut aceasta a avut legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, dar și Aureliu Colenco, principalul avocat al oligarhului Ilan Șor.

În aceiași zi, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, deputata PAS Veronica Roșca a anunțat că Tatiana Răducanu a depus cerere de demisie din funcție. Roșca a publicat și cererea de eliberare din funcție. În document, Răducanu a confirmat că demisia sa are legătură cu scrisoarea apărută în spațiul public, care-i vizează integritatea. Răducanu a calificat acuzațiile din scrisoare ca fiind „false”, menționând că se vede nevoită să demisioneze pentru „a nu pune în pericol întregul proces de vetting”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: