Partidul „Șansă”

Activitatea „Șansă”, „Renaștere” sau blocul „Victorie” va fi interzisă? Amendament PAS

Activitatea partidelor precum „Șansă“, „Renaștere” sau Blocul „Victorie” ar putea fi interzisă. Cel puțin aceasta prevede un amendament, propus de un grup de deputați ai Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), la un proiect de lege aprobat în prima lectură și, totodată, aflat în dezbatere în Parlament. Amendamentul prevede ca autoritățile statului să dispună de un mecanism prin care să împiedice activitatea partidelor considerate succesoare unui partid declarat neconstituțional. În amendament se menționează că în Moldova, de la obținerea independenței, doar două partide au fost declarate interzise – Partidul Comunist în 1991 și Partidul Șor în 2023.

Amendamentul este parte a unui proiect de lege ce vizează „combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale și aspecte conexe acestuia”. Proiectul a fost dezbătut și aprobat în prima lectură în decembrie 2024, iar pe 21 martie 2025 va fi supus unor consultări publice în legătură cu înregistrarea mai multor amendamente.

Astfel, unul din amendamente prevede ca proiectul de lege să fie completat cu următorul punct: „În Republica Moldova este interzisă constituirea, înregistrarea și activitatea partidelor politice succesoare ale partidului politic declarat neconstituțional”.

În amendament se precizează că „partidul politic este succesor al unui partid politic declarat neconstituțional dacă asigură realizarea obiectivelor partidului declarat neconstituțional sau acordă suport persoanelor care au avut un rol activ în activitățile pentru care partidul politic a fost declarat neconstituțional și amenință suveranitatea, independența, integritatea teritorială, securitatea națională, ordinea, statul de drept și siguranța publică”.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Conform amendamentului, la constatarea calității de succesor al unui partid politic declarat neconstituțional se va ține cont de mai multe prevederi, printre care:

– acceptarea membrilor partidului politic declarat neconstituțional pentru a asigura continuitatea și realizarea obiectivelor politice ale acestuia;

– asemănări substanțiale cu atributele partidului politic declarat neconstituțional;

– desemnarea candidaților în alegeri din rândul persoanelor care au avut un rol activ în activitățile pentru care partidul politic a fost declarat neconstituțional;

– finanțarea activităților curente sau electorale ale partidului politic din surse care provin de la persoane asociate partidului politic declarat neconstituțional;

– acceptarea de către partidul politic sau candidații acestuia în alegeri a suportului logistic, mediatic, politic sau de altă natură din partea persoanelor asociate partidului politic declarat neconstituțional, sau supuse măsurilor restrictive internaționale pentru implicarea în activități în legătură cu care partidul politic a fost declarat neconstituțional.

În amendament se menționează că „după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional, într-o perioadă scurtă de timp, au fost create alte formațiuni afiliate oligarhului, iar mai mulți lideri și membri ai partidului declarat neconstituțional s-au regăsit și au activat în alte partide afiliate aceleiași persoane: „Legătura directă dintre „sateliții” ex-Partidului Șor declarat neconstituțional rezultă și din activitatea sfidătoare realizată deschis de către gruparea criminală Șor la 21 aprilie 2024 în or. Moscova, Federația Rusă. Astfel, partidele gestionate și derivate din ex-partidul Șor declarat neconstituțional, și anume partidele politice „Șansă”, „Renaștere”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” și Victoria” – s-au reunit public și deschis în blocul „Victorie””.

În amendament sunt date drept exemplu unele unele țări „cele mai active în ceea ce privește interzicerea unor partide”. Pe primul loc este Rusia – 53 de partide interzise înainte de 2022, Turcia – 23 de partide interzise, Ucraina – 22 de partide, Spania – 16 partide, Franța – 13 partide, România – 9 partide interzise. 

„În cazul Moldovei, de la obținerea independenței, doar două partide au fost declarate interzise și anume Partidul Comunist în 1991 și Partidul Șor în 2023”, se mai comunică în document.

Mai precizăm că un alt amendament, parte a proiectului de lege, presupune instituirea răspunderii contravenționale pentru dezinformarea în mediul online. Potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent, acesta instituie amenzi pentru răspândirea în mediul online a „informației false sau înșelătoare, al cărei caracter fals sau înșelător poate fi verificat”. Această faptă trebuie să fie „comisă în mod deliberat pentru a induce publicul în eroare și a provoca un prejudiciu public proceselor democratice, sănătății publice sau securității naționale”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Sediul TRM, din nou vandalizat: coloane și geamuri ale instituției – stropite cu vopsea

Sediul companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) a fost din nou vandalizat. Potrivit Moldova1, în noaptea de 26 spre 27 iulie, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie și neagră coloanele și geamurile Casei Radio, sediul administrativ al instituției.

Reprezentanții postului de televiziune Moldova 1, care aparține companiei TRM, susțin că imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum, la ora 03:20, un individ cu glugă pe cap și fața acoperită vopsește cu spray una dintre coloanele de la intrarea în sediul instituției. Actul de vandalism a durat mai puțin de două minute. Potrivit sursei, în înregistrare se observă că persoana nu a acționat singură. La plecare, aceasta face un gest care pare să indice către cineva, sugerând că îl îndeamnă să se retragă.

Potrivit sursei, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost transmise autorităților competente.

„Instituția Publică „Compania Teleradio-Moldova” colaborează cu instituțiile specializate pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor actului de vandalism. Conducerea Teleradio-Moldova condamnă actul de vandalism și califică această acțiune drept o tentativă de intimidare a jurnaliștilor de la posturile publice de radio și televiziune”, se arată în mesajul televiziunii.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții poliției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Amintim că, în septembrie 2024, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie ușile de la intrarea în clădirea Teleradio-Moldova din Chișinău. În aceeași perioadă, au fost vandalizate, prin stropire cu vopsea, și sediile Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului și Curții Supreme de Justiție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat că în spatele acestor acțiuni se află un grup de tineri din Republica Moldova, recrutați și instruiți la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului în scopul destabilizării. Șeful IGP a mai precizat că persoanele implicate în acțiuni de destabilizare sau dezordine în masă pe teritoriul Republicii Moldova urmăresc și alte obiective, inclusiv preluarea prin forță a unor instituții ale statului. Detalii AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: