„Acuzații nefondate”. Termoelectrica reacționează după ce s-a dispus analiza averii șefului interimar al instituției
Full Article 3 minutes read

„Acuzații nefondate”. Termoelectrica reacționează după ce s-a dispus analiza averii șefului interimar al instituției

Reprezentanții Termoelectrica au emis un comunicat urmare a anunțului Autorității Naționale de Integritate (ANI) că vor analiza averea lui Vasile Leu, șeful interimar al instituției. Întreprinderea susține că Leu nu era subiect al declarării averii și intereselor personale până la numirea sa în funcție de director general interimar al Termoelectrica, așa cum a declarat ANI, și că funcția din cadrul ANRE deținută anterior de Leu nu reprezintă subiect al regimului juridic al restricțiilor.

Întreprinderea a declarat pe 26 iulie că „reieșind din informațiile apărute în spațiul public, se pretinde că directorul general al întreprinderii (interimar) „Termoelectrica” S.A., Vasile Leu, ar fi încălcat regimul juridic al restricțiilor, făcându-se trimitere la prevederile Legii privind declararea averii și a intereselor personale”.

Remarcăm că art. 3 al Legii nr. 133 din 17.06.2016 privind declararea averilor și intereselor indică expres cine sunt subiecții declarării averii și intereselor personale. (…) Reieșind din cadrul legal, evidențiem că funcția de Șef al Secției investiții energie termică și cogenerare din cadrul ANRE, deținută anterior de Directorul general al întreprinderii (interimar) „Termoelectrica” S.A., Vasile Leu, nu cade sub incidența prevederilor Legii nr. 133/2016 și nu reprezintă subiect al regimului juridic al restricțiilor, ceea ce denotă faptul că până la numirea sa în funcția de Director general interimar al „Termoelectrica” S.A. la data de 02.12.2021, Vasile Leu, nu era subiect al declarării averii și intereselor personale conform art. 3 al Legii nr. 133/2016″, au declarat reprezentanții întreprinderii.

În context, Termoelectrica a declarat că „își exprimă regretul pentru faptul că unele surse media difuzează acuzații nefondate”.

Menționăm că ANI a anunțat că verifică averea lui Vasile Leu, directorul interimar al SA Termoelectrica. Instituția susține că Leu, care a activat înainte de aceasta la ANRE, ar fi încălcat prevederile Legii privind declararea averii și a intereselor personale. Potrivit ANI, pe numele lui Vasile Leu a fost înregistrată o sesizare pe 13 iulie 2023 „pe faptul pretinsei încălcări a regimului juridic al restricțiilor”: „În textul sesizării se reclamă pretinsa încălcare a regimului juridic al restricțiilor de către dl Vasile Leu, director interimar al SA Termoelectrica, materializat prin numirea ultimului în funcția de director interimar al SA Termoelectrica, pe când anterior a deținut funcții de conducere în cadrul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Agenția la rândul său având atribuții de control și supraveghere asupra SA Termoelectrica”.

Astfel Autoritatea a menționat că „în conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, Subiecții declarării care și-au încetat mandatul sau raporturile de muncă ori de serviciu, pe parcursul ultimului an de muncă sau de serviciu având atribuții directe de supraveghere sau control al altor organizații comerciale și necomerciale, nu au dreptul să se angajeze timp de un an în cadrul acestor organizații”. Prin urmare, ANI a dispus inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al restricțiilor în privința lui Vasile Leu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: