(DOC) În plin scandal la Termoelectrica, ANI anunță că va analiza averea șefului interimar al instituției
Full Article 3 minutes read

(DOC) În plin scandal la Termoelectrica, ANI anunță că va analiza averea șefului interimar al instituției

Averea lui Vasile Leu, directorul interimar al SA Termoelectrica, este verificată de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a Republicii Moldova. Instituția susține că Leu, care a activat înainte de aceasta la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), ar fi încălcat prevederile Legii privind declararea averii și a intereselor personale. 

Potrivit ANI, pe numele lui Vasile Leu, director interimar al SA Termoelectrica, a fost înregistrată o sesizare pe 13 iulie 2023 „pe faptul pretinsei încălcări a regimului juridic al restricțiilor”.

În textul sesizării se reclamă pretinsa încălcare a regimului juridic al restricțiilor de către dl Vasile Leu, director interimar al SA Termoelectrica, meterializat prin numirea ultimului în funcția de director interimar al SA Termoelectrica, pe când anterior a deținut funcții de conducere în cadrul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Agenția la rândul său având atribuții de control și supraveghere asupra SA Termoelectrica”, se arată procesul verbal de inițiere a controlului, publicat de ANI.

Autoritatea a menționat în acest sens că „în conformitate cu prevederile art.18 alin. (3) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, Subiecții declarării care și-au încetat mandatul sau raporturile de muncă ori de serviciu, pe parcursul ultimului an de muncă sau de serviciu având atribuții directe de supraveghere sau control al altor organizații comerciale și necomerciale, nu au dreptul să se angajeze timp de un an în cadrul acestor organizații”.

Urmare a analizei informației și actelor confirmative, inspectorul de integritate constată că la etapa respectivă există aparența de încălcare a regimului juridic al restricțiilor de către dl Vasile Leu, având în vedere că ultimul putea avea atribuții directe de supraveghere sau control în raport cu SA Termoelectrica, unde și-a început activitatea în calitate de director interimar din data de 02,12,2021, așadar fără respectarea termenului reglementat de un an”, au comunicat reprezentanții ANI.

Din aceste considerente, potrivit Autorității, inspectorul de integritate a dispus inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al restricțiilor în privința lui Vasile Leu.

În acest context menționăm că pe 26 iulie, premierul Dorin Recean a cerut remanieri la Termoelectrica, după scandalul cu păcura îngropată. Potrivit oficialului „este inacceptabilă situația” la întreprindere „ca și atitudine față de mediu, dar ca și procedură de management”.

***

Vasile Leu a fost numit director general interimar la Termoelectrica în decembrie 2021. Licențiat în urbanism și arhitectură, doctor în științe tehnice, potrivit reprezentanților „Termoelectrica”, Vasile Leu are o experiență de circa 25 de ani în domeniul energetic. Acesta a activat, anterior, ca inginer coordonator al Laboratorului Dirijarea Proceselor Termice prin metode electrice, apoi a fost șef adjunct al Direcției principale Termoenergetică din cadrul Ministerului Energeticii.

În perioada 2003-2014 a deținut funcția de Director Tehnic adjunct, ulterior, de director tehnic în cadrul Societății pe Acțiuni „Termocom”. Din 2014 și până în 2021, Leu a deținut funcția de șef al secției investiții energie termică și cogenerare a Departamentului gaze naturale și energie termică din cadrul ANRE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: