Admiterea la universități 2024: unde se va face înscrierea online, când site-ul va fi disponibil și câte locuri bugetare se oferă
Full Article 4 minutes read

Admiterea la universități 2024: unde se va face înscrierea online, când site-ul va fi disponibil și câte locuri bugetare se oferă

Viitorii studenți se vor putea înscrie la universitățile din Moldova începând cu 22 iulie până pe 29 iulie, prin intermediul unei platforme online. Ulterior, în perioada 10-14 august va avea loc turul II. Persoanele vor avea posibilitatea să depună dosarele la 3 universități și câte 3 specialități la fiecare universitate. Anul acesta universitățile din Moldova vor avea, în total, 8697 locuri bugetare. 106 locuri bugetare vor fi alocate cetățenilor străini, prioritate având ucrainenii. În premieră, anul acesta există o notă minimă de admitere la Științele Educației – de 6,5. În același timp se va oferi posibilitate celor care, inclusiv merg la fără frecvență după absolvirea colegiului, să beneficieze de locuri bugetare. 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a anunțat pe 21 iunie că anul acesta universitățile vor avea, în total, 8697 locuri bugetare.

Universitățile din Moldova vor înmatricula 5 307 studenți la studii de licență, cu finanțare de la bugetul de stat, în timp ce la master vor fi admise 2 864 de persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic – 420 de persoane. Alte 106 de locuri bugetare vor fi alocate pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, în baza contractelor bilaterale încheiate de Republica Moldova cu diferite țări, prioritate având cetățenii din Ucraina.

Ministrul Educației Dan Perciun a spus la ședința Guvernului că „în acest an, în premieră, avem o notă minimă de admitere la Științele Educației de 6,5″.

„În același timp, pentru a oferi o mai mare atractivitate pentru studiile în acest domeniu, oferim posibilitate celor care, inclusiv merg la fără frecvență după absolvirea colegiului, să beneficieze de locuri bugetare. Totodată vom pune accent mai mare pe admiterea la Profesiile Viitorului: game, game design, animație și multimedia”, a precizat ministrul.

Din numărul total de locuri bugetare la licență și master, 25% vor fi acordate pentru domeniul Științe ale educației (2 104 de locuri), alte 1 641 de locuri vor fi repartizate pentru candidații care vor alege să studieze la Inginerie și activități inginerești, Tehnologii de fabricație și Arhitectură și construcții. Pentru domeniul Tehnologii ale informației și comunicațiilor vor fi repartizate 905 locuri bugetare, pentru Sănătate – 935 (rezidențiat și secundariat); 314 de locuri cu finanțare bugetară urmează să fie repartizate domeniilor Științe agricole, Silvicultură, Medicină veterinară și Științe ale mediului, iar alte 2 798 de locuri bugetare vor fi distribuite pentru candidații la studii la alte specialități.

În premieră, în anul curent, dosarele de participare la concursul de admitere vor fi depuse online prin intermediul platformei eadmitere.gov.md.

Ministerul Educației a precizat că a creat această platformă pentru a ușura procesul de depunere a dosarelor și a oferi posibilitate tinerilor să aleagă concomitent mai multe specialități. Aceștia sunt eligibili să depună online dosarele la 3 universități și câte 3 specialități la fiecare universitate. Platforma va fi disponibilă, începând cu prima zi a perioadei de admitere, adică 22 iulie 2024. Perioada de depunere a dosarelor pe platforma eadmitere.gov.md va avea loc în două tururi: 22-29 iulie (turul 1) și 10-14 august (turul II).

***

În perioada 4-21 iunie 2024, în Republica Moldova s-a desfășurat sesiunea de bacalaureat. În sesiunea de examen 2024 au fost înscriși circa 18 800 candidați, dintre care 2 514 – candidați restanțieri din sesiunile anterioare. Din numărul total de candidați care s-au înscris pentru susținerea examenului național de bacalaureat, 12 007 au fost din licee teoretice (261 din liceu seral), 6 003 – din colegii/centre de excelență, 338 – din instituții de învățământ superior, iar 143 au susținut examenul fiind înscriși în regim de externat. Testele rezolvate sunt verificate în patru centre republicane de evaluare din mun. Chișinău începând cu data de 4 iunie. Pe data de 27 iunie, în centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: