Adoptat în lectură finală de Parlament: circa 600 de membri ai ex-Partidului „ȘOR” vor fi privați de dreptul de a candida la alegeri
Full Article 2 minutes read

Adoptat în lectură finală de Parlament: circa 600 de membri ai ex-Partidului „ȘOR” vor fi privați de dreptul de a candida la alegeri

Membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, declarat recent neconstituțional, nu au dreptul să candideze la alegerile locale din acest an și nici la cele parlamentare sau prezidențiale din anul viitor. Proiectul de lege a fost aprobat în lectura finală, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului – ultima din sesiunea curentă. 

Deputații au votat modificarea potrivit căreia „Nu pot fi alese: […] pe o perioadă de la 3 la 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic  declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional”.

Totodată, atributele partidului politic declarat neconstituțional nu pot fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale și alți concurenți electorali. 

În cazul în care se constată utilizarea unor asemenea atribute, acesta constituie temei pentru refuzul înregistrării partidului politic de către Agenția Servicii Publice.

Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și foștii deputați „ȘOR”, în prezent independenți, boicotează ședința.

***

Curtea Constituțională a pronunțat pe 19 iunie hotărârea prin care Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare. La câteva zile distanță, pe 26 iunie, Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a anunțat că a creat o nouă formațiune politică – Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări” (Ș.O.R). Ministrul Justiției a precizat că această formațiune nu va fi înregistrată, întrucât are o denumire asemănătoare cu cea veche.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: