Afacere cu țigări, deținută de trei membri MAN și promovată la un concert organizat de Primăria Chișinău? Investigație
Full Article 3 minutes read

Afacere cu țigări, deținută de trei membri MAN și promovată la un concert organizat de Primăria Chișinău? Investigație

Trei membri ai Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), condus de primarul capitalei, Ion Ceban, își promovează afacerea cu țigări, utilizând resursele administrative, la un concert gratuit care are loc pe 7 septembrie la teatrul Verde din Chișinău. Despre acest lucru anunță RISE Moldova într-o investigație jurnalistică. Sursa citată susține că unul dintre partenerii cheie ai concertului este o companie de tutun deținută de conducerea Preturii Centru. În plus, această companie de tutun anunță că va oferi cadouri participanților, ceea ce amplifică controversele legate de concert.

Potrivit investigației RICE Moldova, la sfârșitul lunii august, Pretura Centru a anunțat pe Facebook, un eveniment dedicat tinerilor, care va avea loc în următoarea săptămână.

Pe pagina evenimentului apare mesajul: „Prieteni, avem noutăți grozave pentru voi! Se pregătește un eveniment spectaculos, dedicat tinerilor”. Aici sunt specificate și data și locul concertului. Artiști precum Kapushon, Pavel Stratan, Marej și Valera Leovskii vor urca pe scena Teatrului Verde. Evenimentul este organizat de Primăria capitalei și Pretura sectorului Centru, însă aceștia nu au menționat nimic despre parteneri.

Cu două zile înainte de eveniment, pagina de Facebook, VibeON Chișinău, a dezvăluit partenerii: Tabaciok Shop – un magazin ce comercializează produse din tutun, VV Lounge – o terasă din sectorul Botanica și compania de pază, Legion Grup.

On-line, magazinul Tabaciok Shop este reprezentat printr-o pagină de Facebook recent creată, iar fizic are două locații – la Piața Centrală și Piața Revenco – unde sunt vândute „țigări, dispozitive vape, narghilea și accesorii pentru fumători”.

Investigația RICE Moldova arată că printre cei care apreciază constant postările Tabaciok Shop se regăsesc și Vlad (Vadim) Hîncu, pretorul sectorului Centru, și Sergiu Andrian, vicepretorul numit în martie 2024. Aprecierile lor nu sunt întâmplătoare, deoarece afacerea „Tabaciok Shop” le aparține.

Pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu controlează 34% din compania „Troy K SRL”, în timp ce vicepretorul Sergiu Andrian și avocatul Anatol Turchin dețin câte 33% fiecare. Cei trei sunt membri ai Partidului Mișcarea Alternativă Națională, condus de primarul general al Chișinăului, Ion Ceban.

Compania este administrată de Vadim Popa, un bărbat de 36 de ani. Popa a lucrat anterior alături de Hîncu la Calea Ferată din Moldova și la Loteria Națională. Cu doar șapte zile înainte de înființarea companiei, a fost angajat ca administrator de clădire la Pretura sectorului Centru.

Aceeași investigație mai scrie că, firma Troy K SRL deține licență pentru importul produselor din tutun și a obținut autorizație de la Primăria Chișinău, care-i permite să comercializeze produse din tutun și alcool în cele două magazine situate în sectorul Centru al capitalei.

Reporterii RICE l-au sunat pe administratorul magazinului de tutun, Vadim Popa, să-l întrebe care e aportul cu care vine Tabaciok Shop la concert. După ce a ascultat întrebarea, a închis. Ulterior nu a mai răspuns la telefon.

Investigația completă o puteți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: