„Afară, Ceban” vs „Au fost mobilizați să vină”: Asistenții personali din Chișinău protestează, din nou, în fața Primăriei. Accesul în instituție, blocat
Full Article 4 minutes read

„Afară, Ceban” vs „Au fost mobilizați să vină”: Asistenții personali din Chișinău protestează, din nou, în fața Primăriei. Accesul în instituție, blocat

Asistenții personali din municipiul Chișinău, care îngrijesc persoane cu dizabilități, protestează, din nou, în fața Primăriei Chișinău. Aceștia acuză municipalitatea că ar fi creat artificial situația și le-ar ignora problemele. „Demisia, Ceban”, „Ieșiți la discuții!”, „Rușine” sau „Afară, Ceban” – a scandat mulțimea. De cealaltă parte, edilul capitalei acuză partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) că și-ar face PR politic pe seama problemelor asistenților sociali. El a îndemnat manifestanții să își ceară drepturile, dar nu în fața Primăriei, ci a Guvernului, a Parlamentului și a Președinției.  

„De două luni de zile dl. Ceban făcea abstracție de noi. Îmi pare rău dacă în cei 2 ani de mandat a dispărut de tot obrazul. Ieșiți la discuții. (…) Niciun dialog nu avem cu autoritatea publică locală. Niciunul, cu regret. (…) Să luăm cu asalt primăria, ar fi ilegal, să înghețăm aici, ar fi prea mare favoare pentru ce  care și așa încercă să ne aducă pe noi la sapă de lemn. Mesaje au fost, petiții au fost. Putem să încercăm să intrăm în hol, să ne încălzim. Poate pe interior ne vor vedea”, a declarat fiica lui Gherghe Urschi, Laura Urschi, care îl îngrijește pe maestru în calitate de asistent personal.

Manifestanții au încercat să intre în incinta Primăriei Chișinău, însă fără succes. Accesul le-a fost blocat de doi carabinieri. „Rușine! Rușine!”, a scandat mulțimea.

„La alegeri ne deschideau toate ușile, dar acum uitați-vă. Atunci aveau și bani, și totul. Acum nu au nimic. Hoții invalizilor, afară”.  

„S-au baricadat de noi. Rușine!”.

„Cel mai corect ar fi să iasă afară, să discută cu oamenii. După ce a câștigat al doilea mandat s-a început războiul”.

„Afară, Ceban. Demisia!”, au spus manifestanții adunați la protest.

„Nu vor să ne știe, nu vor să ne audă. Noi vom lupta. Data viitoare nu îi prevenim și intrăm în primărie”, a declarat Laura Urschi.

Edilul Ion Ceban a comentat acțiunea în debutul ședinței serviciilor Primăriei, din 11 martie. Edilul a acuzat PAS că face, în continuare, „politică pe seama problemelor și necazurilor asistenților personali”.

„Oamenii au fost mobilizați din nou să vină la Primăria Chișinău. Împărtășim nedreptatea făcută în raport cu acești specialiști, doar că nu Primăriei Chișinău trebuie să se adreseze, ci Guvernului, Parlamentului și Președinției. Există un partid care deține toată puterea în stat și care a decis să facă discriminare pe seama oamenilor, a instituțiilor, a localităților”, a declarat Ceban.

ACTUALIZARE: Într-o reacție publică, președinta fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa, l-a acuzat pe edilul de Chișinău de incompetență. Ea l-a îndemnat pe Ion Ceban să iasă în fața mulțimii și să răspunde pe ce a cheltuit banii destinați asistenților personali din capitală.

„Asistenții personali bat la ușa primăriei de câteva luni deja. Ei cunosc foarte bine că bani în bugetul provizoriu al Primăriei Chișinău pentru anul 2024 sunt prevăzuți pentru salariile asistenților personali din Chișinău, însă primarul general din Chișinău refuză să le plătească, chiar dacă competența de a plăti sau nu îi revine consiliului municipal Chișinău. Respectiv, consilierii au ales să fie achitat serviciul de asistență personală, iar Ion Ceban încalcă legea și refuză să facă acest lucru. (…) Domnule primar, unde sunt banii asistenților personali?!”, s-a întrebat Zinaida Popa.

Menționăm că mai mulți asistenți sociali din capitală riscă să fie concediați, iar cei rămași să primească un salariu cu 50% mai mic. Primăria a justificat decizia prin resursele insuficiente din bugetul municipal și a acuzat, la rândul său, guvernarea că a provocat situația prin refuzul de a plăti salariile asistenților sociali din bugetul de stat. Decizia a stârnit, însă, un val de reacții în societate. Mai mulți părinți care îngrijesc copii cu dizabilități severe au organizat până acum o serie de proteste la Primărie și le-au cerut sprijin statului și municipalității.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: