„Afectează negativ relațiile”. Reacția Ambasadei SUA la votul deputaților privind Stadionul Republican
Full Article 2 minutes read

„Afectează negativ relațiile”. Reacția Ambasadei SUA la votul deputaților privind Stadionul Republican

Ambasada SUA a venit cu o reacție privind abrogarea Legii care autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construirea unui nou sediu al misiunii diplomatice. Într-un comunicat de presă publicat în seara de 3 decembrie, diplomații americani au menționat că această deciziei „afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

„Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, se arată în comunicat.

În comunicat se mai menționează că Statele Unite sunt pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, „creând sute de locuri de muncă, sprijinind afacerile locale și revitalizând economia Chișinăului”.

De asemenea, misiunea diplomatică a îndemnat Chișinăul să revadă decizia.

„După cum am spus în mod constant, orice nouă construcție pe acest teren va respecta semnificația lui culturală și istorică. Îndemnăm autoritățile Republicii Moldova să regândească acest pas și să-și onoreze obligațiunile asumate în urma negocierilor”, se mai arată în declarație.

***

Deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, formată din deputații fracțiunii Partidul „ȘOR” și cei neafiliați care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova, au votat, pe 3 decembrie, proiectul de lege care prevede că terenul unde a fost Stadionul Republican să rămână în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia să poată fi construite doar obiective sportiv-culturale.

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție. Acesta a menționat că este o eroare să modifici o lege care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici.

Iar deputatul Ilan Șor a scris pe pagina sa de Facebook că votul din parlament a fost o victorie și că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: