Stadionul Republican nu va aparține ambasadei SUA. Șor vrea să construiască în locul lui MoldovaLand
Full Article 3 minutes read

Stadionul Republican nu va aparține ambasadei SUA. Șor vrea să construiască în locul lui MoldovaLand

Terenul fostului stadion republican din Chișinău va reveni în proprietatea statului. Parlamentarii au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteuia Ambasadei SUA în Moldova. Potrivit autorilor proiectului de lege, această vânzare nu a ținut cont de interesele naționale ale țării.

Premierul Ion Chicu a criticat decizia parlamentului, considerând-o o greșeală și o amenințare la adresa relațiilor bilaterale dintre partenerii strategici.

Deputatul Ilan Șor a spus că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului. Ambasada americană nu a comentat încă abrogarea legii.

„Astăzi am obținut o victorie importantă. Teritoriul stadionului republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaților Platformei „Pentru Moldova” în lege a fost făcută o modificare foarte importantă – pe acest teritoriu va fi permisă construirea numai a obiectivelor sportiv-culturale”, a scris Ilan Șor pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui Șor, acesta este primul pas spre realizarea ideii lor de a construi pe locul stadionului „MoldovaLand” și „BasarabiaLand” – „un complex important sportiv și de agrement, un parc de odihnă pentru familii, care va deveni un centru al unității naționale”.

Amintim că în decembrie 2019, Igor Dodon a declarat că în Chișinău s-ar putea desfășura un referendum privind construirea noului sediu al ambasadei SUA pe terenul pe care este amplasat stadionul republican. Șeful statului spunea atunci că ambasadorului american i-au fost propuse patru opțiuni în acest sens.

În iulie 2019, a fost publicată o petiție prin care se cerea autorităților să refuze cedarea terenului. Reacția a venit după ce, pe 12 iulie, premierul de atunci, Maia Sandu, a semnat un document prin care ambasada SUA beneficia de dreptul de a construi noul sediu al misiunii diplomatice pe terenul respectiv. Ministrul de atunci al Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat că decizia fusese luată cu mult înainte și că au mai rămas câțiva pași tehnici pentru implementarea acesteia.

În august, asociația de arhitecți Birou pentru artă și cercetare urbană (BACU) și Centrul de Urbanism au depus un set de documente la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin care au solicitat ca stadionul Republican să fie inclus în lista Patrimoniului Cultural Construit, de nivel național.

Consiliul național privind monumentele istorice a aprobat inițiativa BACU. Potrivit procedurii, după încheierea consiliului, Ministerul  Educației, Culturii și Cercetării trebuie să propună parlamentului un proiect de lege în acest sens.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: