Aflat într-o vizită în Găgăuzia, Mustafa Șentop a condamnat războiul din Ucraina și a pledat pentru independența Moldovei
Full Article 4 minutes read

Aflat într-o vizită în Găgăuzia, Mustafa Șentop a condamnat războiul din Ucraina și a pledat pentru independența Moldovei

Turcia susține independența, integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Mai mult, Republica Turcia sprijină Ucraina în războiul împotriva Rusiei, agresiune militară pe care o condamnă. Declarații în acest sens au fost făcute de speakerul turc Mustafa Șentop, în cadrul vizitei sale în Găgăuzia. Aflat pentru prima dată în regiune, președintele Parlamentului turc a vorbit despre importanța studierii limbii române în Găgăuzia, despre posibilitățile Turciei de a susține energetic Republica Moldova, precum și despre invazia Rusiei în Ucraina, notează Nokta.   

Președintele Parlamentului turc, Mustafa Șentop, a sosit în Găgăuzia într-o vizită oficială pe 16 septembrie. În regiune, diplomatul turc a fost întâmpinat cu pâine și sare, cântece și dansuri populare moldovenești și găgăuze. Oficialul a avut o întâlnire cu conducerea Găgăuziei, apoi a participat la o ședință extinsă a Adunării Populare.

„Nu poți să faci afaceri și să guvernezi statul fără să cunoști limba”

Președintele Parlamentului Turciei este de părere că unul dintre cele mai importante proiecte de pe teritoriul Găgăuziei este sprijinirea culturii găgăuze și dezvoltarea limbii. Totodată, Șentop a remarcat importanța învățării limbii de stat a Republicii Moldova în Găgăuzia.

„În caz contrar, această entitate autonomă va rămâne izolată. La nivel național, este imposibil să faci afaceri și să participi la gestionarea treburilor statului fără a cunoaște limba”, a spus Mustafa Șentop.

„Nu avem o conductă separată către Găgăuzia”

Problema gazelor naturale nu este doar o problemă a Găgăuziei, aceeași problemă există în Turcia, este de părere președintele Parlamentului turc.

„Și problema nu este doar costul ridicat, ci și lipsa. Acest lucru este legat de războiul din Ucraina. Rusia are livrări limitate de gaze, în legătură cu aceasta, a apărut o astfel de situație. Ce poate face Turcia pentru Găgăuzia în acest sens? Desigur, nu avem o conductă separată către Găgăuzia”, a spus deputatul turc.

Potrivit președintelui Mustafa Şentop, Republica Turcia evaluează fiecare oportunitate pe care o are în încercarea sa de a satisface nevoile energetice ale Republicii Moldova, Ucrainei, României şi Bulgariei. Președintele Parlamentului turc a adăugat că Turcia ajută la asigurarea aprovizionării cu gaz prin conducta transbalcanică.

„Turcia sprijină Ucraina”, dă asigurări Șentop

Aflat la Găgăuzia, președintele Parlamentului turc Șentop a condamnat invazia rusă a Ucrainei. Mustafa Șentop a spus că țara sa a susținut și a protejat mereu drepturile moldovenilor. Potrivit lui, Turcia susține suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova.

„Același lucru este valabil și pentru Ucraina. Din prima zi, am condamnat agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Am spus imediat că acesta este un atac ilegal care încalcă dreptul internațional. Am spus întotdeauna în arenele internaționale că sprijinim Ucraina, suveranitatea, integritatea teritorială și independența ei”, a spus Șentop.

Potrivit politicianului turc, Turcia vrea ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai curând, iar pacea să domnească în această zonă.

Precizăm că, între timp, autoritățile din Găgăuzia nu au recunoscut până acum că Rusia a invadat Ucraina, încălcând, astfel, dreptul internațional.

Menționăm că, de la începutul războiului, Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc. Astfel, Republica Turcia a crescut importurile de petrol din Rusia cu 200.000 de barili pe zi în acest an, de la 98.000 în aceeași perioadă din 2021. Turcia nu a sancționat Rusia pentru acțiunile sale în Ucraina, spunând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Vlah, mulțumiri Turciei

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a mulțumit Turciei pentru investițiile în regiunea Găgăuziei. Ea a menționat că au fost construite și reparate stadioane, spitale, grădinițe și școli cu participarea Republicii Turcia, au fost implementate proiecte de infrastructură la scară largă, în timp ce patrimoniul cultural a fost păstrat și multiplicat.

„Apreciem foarte mult faptul că aceste investiții au venit, în primul rând, în domeniul educației și sănătății. Toate acțiunile autorităților găgăuze vizează rezolvarea problemei ieșirii tinerilor. În mare parte datorită sprijinului Republicii Turcia, creăm un ecosistem în care tinerii noștri pot trăi confortabil și nu pot pleca în străinătate”, a scris Vlah pe pagina sa de Facebook.

Amintim că președintele Parlamentului turc, Mustafa Șentop, a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 15-16 septembrie. La Chișinău, oficialul a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, speakerul Igor Grosu, precum și deputați din Parlament. Ulterior, deputatul turc a întreprins o primă vizită în UTA Găgăuzia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: