Alaiba a anunțat lansarea EVO: „În aplicație găsești toate datele despre tine – amenzi, bunuri, cine e medicul de familie”
Full Article 3 minutes read

Alaiba a anunțat lansarea EVO: „În aplicație găsești toate datele despre tine – amenzi, bunuri, cine e medicul de familie”

Autoritățile au anunțat pe 6 iunie despre lansarea aplicației EVO. Potrivit ministrului Digitalizării Dumitru Alaiba, de astăzi, cetățenii care se vor înregistra în aplicație pot lăsa buletinul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare acasă. „Actele de care ai nevoie vor fi în telefonul tău”, a precizat oficialul, menționând că în EVO găsești toate datele – amenzi, autovehicule, bunuri imobile, traversări de frontieră, statutul de asigurat, cine e medicul de familie. El a mai adăugat că aplicația este abia la versiunea 1 și că vor urma îmbunătățiri. 

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a anunțat despre lansarea aplicației EVO.

„De azi, îți poți lăsa buletinul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare acasă. Toate actele de care ai nevoie vor fi în telefonul tău. După luni de lucru, integrare și testare, azi oferim EVO tuturor. Portofelul digital de acte. EVO e mai mult decât o simplă aplicație. Ea integrează și înglobează cele mai bune și mai importante servicii publice pe care le avem. Toate într-un singur loc – în telefonul tău”, a comunicat Alaiba pe o rețea de socializare.

Oficialul a spus că „în EVO găsești toate datele despre tine – amenzi, autovehicule, bunuri imobile, traversări de frontieră, statutul de asigurat, cine e medicul de familie”.

„EVO e abia la versiunea 1. Vor mai urma îmbunătățiri. (…) Accesul la EVO e simplu și gratuit. E nevoie doar de semnătura electronică. Accesând evo.gov.md sau urmărind paginile pe social media, fiecare poate descărca aplicația pentru Android sau iOS”, a conchis Alaiba.

***

În martie 2023, Alaiba anunța că autoritățile lucrează la lansarea unei aplicații, responsabilă de interacțiunea statului cu cetățenii. „Soliciți tot felul de extrase și certificate, depui o petiție. Totul într-un singur loc, fără să trebuiască să navighezi o multitudine de platforme”, susținea oficialul. Alaiba menționa că o astfel de aplicație este acum în Ucraina. Ulterior, el a propus 3 denumiri și a chemat moldovenii să aleagă cum se va numi aplicația: „Salt”, „Plus” sau „Evo”. Detalii AICI. În aprilie 2023, Alaiba anunța că a fost stabilită denumirea aplicației și că aceasta va activa cu numele „Evo”. În septembrie 2023, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării susțineau că, inițial, aplicația va pune la dispoziția cetățenilor, pe lângă actele de identitate digitalizate, și moduri de plăți guvernamentale pentru serviciile prestate de stat. Ulterior, aplicația ar urma să fie completată cu noi funcții, care să faciliteze interacțiunea dintre stat și cetățean. Detalii AICI.

În aprilie 2024, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Agenția de Guvernare Electronică anunțau că încep testarea aplicației EVO în versiunea Beta pentru cei peste 3 500 de cetățeni înregistrați în lista de testare. Se menționa că testarea în Beta are drept scop „eliminarea erorilor și problemelor neprevăzute care ar putea impacta experiența de utilizare”.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, EVO este proiectul Guvernului Republicii Moldova. Aplicația este dezvoltată de Agenția de Guvernare Electronică, sub egida Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Implementarea aplicației se realizează cu susținerea partenerilor de dezvoltare: Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat USAID, Suedia și Marea Britanie; precum și cu susținerea UNDP și Banca Mondială.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: