Alaiba a depus plângere la poliție referitor la video-ul fals despre el: „Libertatea exprimării nu e libertatea de a răspândi conștient minciună”
Full Article 3 minutes read

Alaiba a depus plângere la poliție referitor la video-ul fals despre el: „Libertatea exprimării nu e libertatea de a răspândi conștient minciună”

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a anunțat că a depus o plângere la poliție în legătură cu video-ul trucat care-l prezintă într-o saună. Oficialul a declarat că libertatea exprimării nu este echivalentă cu „libertatea de a răspândi conștient minciună și defăimare”. Precizările au fost făcute într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, pe 2 octombrie. 

Despre falsul de ieri. Mulți m-ați întrebat dacă voi depune plângere. (…) Am depus azi o plângere la poliție și sper, în calitatea mea de cetățean, să văd acțiune promptă a instituțiilor statului”, a scris Dumitru Alaiba.

În același timp, el a remarcat mai multe detalii care dovedesc că videoclipul este un fals. Dumitru Alaiba a menționat că țigările și unele băuturi alcoolice care apar în imagini nu se comercializează în Moldova. De asemenea, ministrul a menționat că înălțimea sa este mai mică decât cea a bărbatului din videoclip.

Ministrul Economiei a venit cu un comentariu inclusiv despre persoanele care au distribuit conștient video-urile false.

Indivizii, idioții utili, sau cei care participă conștient la eforturi de dezinformare, cei care au distribuit cu bună știință un fals, cei care au afirmat că știu chiar sauna din Chișinău la care s-a întâmplat „marea beție” și tot așa. Libertatea exprimării nu e libertatea de a răspândi conștient minciună, a defăima și a participa la acțiuni subversive în calitate de portavoce și idiot util. Participând la asemenea operațiuni, responsabilitatea trebuie să fie una personală. Responsabilitatea față de publicul care te urmărește pe rețele de socializare”, a declarat acesta.

Precizăm că, pe 1 octombrie, mai multe canale anonime de Telegram au publicat videoclip în care un bărbat, despre care susțin că ar fi ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, apare într-o saună în compania unei femei goale și alături de mai multe sticle cu alcool, țigări și ceva asemănător substanțelor narcotice. La scurt timp, Dumitru Alaiba a anunțat că video-ul este un fals.

Fake-ul a fost comentat și de prim-ministrul Dorin Recean în debutul ședinței Cabinetului de miniștri din 2 octombrie. Premierul i-a numit pe autorii fake-ului „degenerați”, accentuând că acesta a fost lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. Șeful Guvernului a adăugat că „moldovenii sunt un popor deștept” și pot face diferența dintre adevăr și minciună.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: