Alegeri europarlamentare: cine și unde poate vota în Republica Moldova 
Full Article 3 minutes read

Alegeri europarlamentare: cine și unde poate vota în Republica Moldova 

Cetățenii țărilor Uniunii Europene pot alege pe 9 iunie deputații în Parlamentul European. Ministerul român al Afacerilor Externe a deschis 52 de secții de votare în Republica Moldova. Menționăm, doar deținătorii de pașapoarte românești vor putea vota la aceste secții. La Chișinău au fost deschise 13 secții de vot, la Bălți – două, câte una la Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Călărași, inclusiv Durlești.

În dimineața zilei de 9 iunie, Ambasada României în Republica Moldova a scris că „pe acest mal al Prutului, de la NORD la SUD și de la EST la VEST, cetățenii români cu drept de vot s-au prezentat la urne încă de la deschiderea secțiilor de votare pentru a-și alege reprezentanții in Parlamentul European”. „O dovadă de responsabilitate și spirit civic”, au adăugat reprezentanții ambasadei.

În Moldova locuiesc peste un milion de cetățeni români, precum și cetățeni ai altor state UE care pot vota la aceste alegeri. Pentru cetățenii români au fost deschise 52 de secții de votare: 13 la Chișinău, două la Bălți și câte una la Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Călărași, Durlești, Strășeni, Stăuceni, Băcioi, Mereni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Florești, Glodeni, Șoldănești, Sângerei, Rezina, Ungheni, Fălești, Telenești, Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Giurgiulești, în satele Bardar și Răzeni, raionul Ialoveni și în satul Carabetovca, raionul Basarabeasca. O listă detaliată cu adrese poate fi găsită aici.

Pentru posesorii de pașaport bulgar au fost deschise 7 secții de votare: la Ambasada Bulgariei la Chișinău, la Consulatul Bulgariei din Taraclia, precum și la Cahul, Comrat, Tvardița, Ceadîr-Lunga și Copciac. Lista adreselor aici.

La alegerile pentru Parlamentul European, persoanele pot vota un candidat din țara a cărei cetățean este. Anul acesta vor fi aleși 33 de deputați din România și 17 din Bulgaria.

La scrutinul din 9 iunie 2024 votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Alegeri europarlamentare 2024. Când, unde și pentru cine se poate vota în Moldova. Ghidul NM


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: