Alegeri locale: candidații PAS au învins din primul tur în 5 localități
Full Article 3 minutes read

Alegeri locale: candidații PAS au învins din primul tur în 5 localități

Conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), în alegerile locale noi pentru funcția de primar, duminică, 21 noiembrie, în 7 din 15 localități, candidații din partea PAS s-au clasat pe primul loc, informează IPN.

Astfel, PAS a învins din primul tur în:

  • satul Ucrainca, raionul Căușeni – Tamara Macovei, cu 427 (80,72%) voturi;
  • satul Hlinaia, raionul Edineț – Tudor Ceban cu 415 (55,18%) voturi;
  • satul Pîrlița, raionul Fălești –Sergiu Neagu cu 768 (77,65%) voturi;
  • satul Camenca, raionul Glodeni – Ala Postolachi cu 560 (70,00%) voturi;
  • satul Palanca, raionul Ștefan Vodă – Dumitru Cozlovschi cu 359 (53,50%) voturi.

Cele mai multe voturi în primul tur candidații PAS le-au obținut și în satul Bălceana, raionul Hâncești – Aurelia Temciuc, 262 (46,70%) voturi; în satul Cneazevca, raionul Leova – Larisa Tomșa cu 161 (45,09%) voturi. În aceste două localități primarul nu a putut fi ales din primul tur și va avea loc al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni, cu primii doi candidați cel mai bine clasați.

Al doilea tur de scrutin va avea loc și în satul Opaci din raionul Căușeni, satul Hârtop, raionul Cimișlia, și orașul Cupcini, raionul Edineț, unde cele mai multe voturi au fost obținute de candidați independenți Roman Pinteac (42,88% voturi), Vitalie Caraja (37,64%) și, respectiv, Ludmila Magu (36,11%). Învingătoare din primul tur a ieșit Ala Procopciuc (51,99%), care a candidat independent în satul Călinești, raionul Fălești.

Câte un mandat de primar au obținut din primul tur candidatul din partea Partidului „ȘOR”, în satul Ișcalău, raionul Fălești – Alexandru Boiciuc cu 609 (68,96%) voturi; candidatul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – în satul Ștefășnești, raionul Ștefan Vodă – Ruslan Bujorean cu 271 (59,82%) voturi; și candidatul Partidului Democrat din Moldova – în satul Negurenii Vechi, raionul Ungheni – Galina Uscatu cu 359 (53,34%) voturi.

Și în mun. Bălți va fi organizat al doilea tur de scrutin. Acolo, pe primul loc s-a clasat candidata Partidului „ȘOR” Marina Tauber (47,93%). Ea se va duela cu Nicolai Grigorișin, care candidează independent.

***

În toate cele 15 localități alegerile pot fi validate. Conform informațiilor prezentate CEC de către Inspectoratul General al Poliției, pe parcursul zilei alegerilor au fost înregistrate doar 37 cazuri de încălcare a legislației electorale, majoritatea in circumscripția electoral- Bălți – 31 cazuri. Acestea se referă la amplasarea afișelor electorale în alte locuri decât cele stabilite, bănuială rezonabilă de agitație electorală, alte acțiuni ce ar fi putut împiedica buna desfășurare a procesului electoral. Materialele se află la etapa de verificare și stabilire a circumstanțelor cazurilor sesizate, de administrare a probelor în vederea adoptării deciziilor corespunzătoare faptelor.

Conform Codului electoral, dacă niciunul dintre candidați nu a acumulat cel puțin jumătate din numărul alegătorilor care au participat la alegeri, în două săptămâni fa fi organizat al doilea tur de scrutin. În turul doi participă primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur. Respectiv, în cinci localități rurale, precum și în municipiul Bălți, va avea loc turul doi de scrutin.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: