Alegeri locale: moldovenii s-au ales cu patru noi primari din primul tur
Full Article 3 minutes read

Alegeri locale: moldovenii s-au ales cu patru noi primari din primul tur

Rezidenții localităților Sagaidac din raionul Cimișlia și în Hănăsenii Noi din raionul Leova și-au ales primarii din primul tur la scrutinul desfășurat duminică, 19 mai. Și localitățile Cotovscoe și Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia s-au ales cu primari din primul tur, unde pe buletinul de vot figura o singură opțiune, candidații participând în alegeri fără opoziție. Turul doi al alegerilor va fi desfășurat în localitățile Tîrnova din raionul Dondușeni și Bucovăț din raionul Strășeni, unde candidații n-au reușit să obțină mai mult de jumătate din voturile exprimate.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi și parțiale desfășurate pe 19 mai. Conform datelor CEC, Ion Cojocaru de la Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a câștigat fotoliul de primar în satul Sagaidac cu 412 voturi, care reprezintă 61.40% din totalul de 671 voturi exprimate. Iurie Lungu, reprezentant PAS, a câștigat cursa electorală din comuna Hănăsenii Noi cu 60.42% din totalul de 379 alegători.

În alegerile pentru postul de primar al satului Cotovscoe, UTA Găgăuzia, a participat un singur concurent electoral – Gheorghi Palic, candidat independent. Acesta a câștigat concursul cu 262 voturi. Și în satul Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia, s-a înregistrat o situație similară, unde un alt candidat independent, Gheorghi Gospodinov, a câștigat alegerile cu 240 voturi, neavând opoziție în campania electorală.

În localitățile Tîrnova, raionul Dondușeni, și Bucovăț, raionul Strășeni, nici un candidat nu a reușit să adune mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot. Astfel, în aceste localități va fi organizat al doilea tur, în care vor participa primii doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Al doilea tur va fi desfășurat pe 2 iunie.

În comuna Tîrnova, Vladimir Gîsca de la PSRM, care a fost votat de 39.70% alegători în primul tur, va candida împotriva lui Ruslan Filipaș de la Partidul Politic „ŞANSĂ” (29.35%).

În Bucovăț, alegătorii își vor putea alege favoritul între Nicolae Lozovan de la PAS și Irina Maximova, reprezentantă a Partidul Politic Partidul Social Democrat European, care au fost primii în primul tur cu 34,57% și 29,39% respectiv.

Tot în această duminică, în Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia s-au ales și noi componențe ale consiliilor locale. Similar, și în Cairaclia și în Cealîc din raionul Taraclia, rezidenții au ales consilii locale noi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: