Alegerile din Găgăuzia: CEC a depistat donații ilegale de aproape 500 000 lei în cazul a doi concurenți electorali
Full Article 4 minutes read

Alegerile din Găgăuzia: CEC a depistat donații ilegale de aproape 500 000 lei în cazul a doi concurenți electorali

Comisia Electorală Centrală informează că a inițiat, la 13 mai 2023, opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia.

Potrivit CEC, cele mai multe donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în mărime de 11 700 lei, stabilit pentru donațiile în numerar, au ajuns în conturile candidatei Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul – care, potrivit rezultatelor preliminare, a câștigat alegerile. Mai exact, Guțul ar fi depășit plafonul stabilit prin lege cu aproape 500 mii lei. Pentru candidata lui Șor ar fi făcut donații 65 de persoane fizice. Pentru contracandidatul lui Guțul în turul II, Grigorii Uzun, susținut de PSRM, ar fi donat șapte persoane. Concurentul electoral a depășit plafonul cu aproape 185 mii lei.

Donații de sute de mii de lei au ajuns și în conturile candidaților electorali care s-au luptat în primul tur al scrutinului din Găgăuzia. Astfel, potrivit CEC, Victor Petrov a depășit plafonul donațiilor cu circa 440 mii lei, Serghei Cimpoieș – cu aproape 150 mii lei, Dmitrii Croitor – peste 102 mii lei, Nicolae Dudoglo – aproape 60 mii lei, Mihail Formuzal – aproape 19 mii lei și Gheorghii Pavlioglo – cu peste 15 mii lei.

Comisia Electorală Centrală anunță că a sesizat oficial Consiliul electoral central al Găgăuziei în acest sens pe 5 mai 2023, însă autoritatea nu ar fi nu întreprins nicio acțiune în acest sens.

Conform Codului contravențional, odată ce CEC a Găgăuziei nu a întreprins nici o acțiune, agenții constatatori din cadrul Comisiei Electorale Centrale, au intervenit prin constatarea și înregistrarea  celor 8 contravenții pe faptele prevăzute de art.483 alin. (1) din Codul contravențional. Pasibili de răspundere pentru încălcările admise sunt fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar. Astfel, persoanele fizice riscă amendă de până la 4.500 lei, iar cele cu funcție de răspundere – până la 15 mii lei.

Amintim că oamenii legii au inițiat recent un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan. Mai târziu, Poliția a publicat probe video și audio care să demonstreze coruperea alegătorilor din autonomiei. Șor a negat, însă, acuzațiile și a calificat probele audio și video prezentate de procurori ca fiind „trucate”.

***

Pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Potrivit rezultatelor preliminare, publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, pentru Grigorii Uzun și-au dat votul 24 913 alegători, adică 47,61, dar pentru Evghenia Guțul – 27 376 sau 52,39%. Astfel, candidata Partidului „ȘOR” a acumulat cele mai multe voturi.

Partidul de guvernământ, PAS, și premierul Dorin Recean au comentat scrutinul din Autonomie. Premierul a sesizat mai multe încălcări în timpul desfășurării scrutinului, precizând că fiecare caz va fi examinat, iar cei vinovați – trași la răspundere. Mai mult, oficialul a lăsat să se înțeleagă că alegerile pentru funcția de bașcan ar putea să nu fie validate, urmare a încălcărilor înregistrate. Declarația a fost criticată de Șor. Într-un comentariu emis, formațiunea politică a precizat că „locuitorii autonomiei nu vor permite nimănui să le fure votul”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: