Recean, după ce candidata lui Șor a câștigat alegerile din Găgăuzia: „Nu voi tolera în Guvern o altă agendă decât a cetățenilor”
Full Article 3 minutes read

Recean, după ce candidata lui Șor a câștigat alegerile din Găgăuzia: „Nu voi tolera în Guvern o altă agendă decât a cetățenilor”

Prim-ministrul Dorin Recean a comentat recentele alegeri pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Premierul susține că scrutinul s-ar fi desfășurat cu grave abateri de la legislația națională și electorală. Toate însă, vor fi documentate, iar cei vinovați – pedepsiți – dă asigurări șeful Guvernului.

„Întâi de toate, aceste alegeri trebuie validate. Acolo au fost constatate foarte multe încălcări, care au fost bine documentate și prezentate Comisiei Electorale Centrale din autonomie. În baza acestor fărădelegi trebuie să vedem decizia finală”, a declarat Dorin Recean în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la ProTV.

Întrebat despre o viitoare colaborare cu Evghenia Guțul, candidata Partidului „ȘOR” la alegeri, care, conform rezultatelor preliminare va deveni viitoarea guvernatoare a regiunii și una din membrii Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, Dorin Recean a evitat să răspundă la întrebare, dar a precizat că nu va admite în Guvern „o altă agendă decât a locuitorilor din Găgăuzia”.

„Dacă vor exista elemente, nu contează care sunt, care vor încerca să aibă o altă agenda decât a cetățenilor, sistemul de aplicare a legii în Republica Moldova va reacționa și va pedepsi eventualele abateri de la legislație. (…) Atâta timp cât trebuie să asiguram serviciul public pentru cetățenii din Găgăuzia, asta vom face. Trebuie să avem validarea alegerilor, după asta vom găsi o modalitate de a ne asigura că aleșii reprezintă cu adevărat interesele cetățenilor de acolo”, a mai declarat premierul.

În ceea ce privește dosarul penal pornit de oamenii legii pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul, premierul Recean a dat asigurări – toate persoanele vinovate vor fi trase la răspundere, conform legii.

Amintim că pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Alegătorii au putut să o susțină pe candidata Partidului „ȘOR”, Evheghia Guțul, sau pe candidatul propus de Partidul Socialiștilor, Grigorii Uzun.

Potrivit rezultatelor preliminare, publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, pentru Grigorii Uzun și-au dat votul 24 913 alegători, adică 47,61, dar pentru Evghenia Guțul – 27 376 sau 52,39%. Astfel, candidata Partidului „ȘOR” a acumulat cele mai multe voturi.

Comisia din Găgăuzia a precizat că datele preliminare se bazează pe informațiile furnizate verbal de birourile și secțiile de votare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: