Alegerile primarului din Bubuieci, unde a câștigat candidatul MAN – declarate nule. Ceban: „dezmățul” din instituțiile controlate de PAS continuă
Full Article 2 minutes read

Alegerile primarului din Bubuieci, unde a câștigat candidatul MAN – declarate nule. Ceban: „dezmățul” din instituțiile controlate de PAS continuă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele alegerilor locale pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, unde a câștigat candidatul Mișcării Alternativa Națională (MAN), Leonid Umaneț. Decizia a fost susținută de șase din cei opt membri ai CEC, reuniți în ședință pe 26 ianuarie. Hotărârea a fost criticată de liderul MAN, Ion Ceban, tot el primar general al capitalei. „Continuă „dezmățul” în instituțiile statului controlate politic de PAS” – a scris Ceban pe rețelele de socializare după decizia CEC.

Leonid Umaneț a câștigat fotoliul primăriei Bubuieci din turul doi al alegerilor locale, care a avut loc pe data de 19 noiembrie 2023. Trei zile mai târziu, Ministerul Educației a anunțat că a sesizat Centrul Național Anticorupție în privința situației școlare a lui Leonid Umaneț. Ministrul Dan Perciun declara că a făcut-o după ce ar fi constatat că Umaneț nu a terminat studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

„Hotărârea adoptată de CEC vine ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2023, menținută prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 22 decembrie 2023, prin care s-a stabilit caracterul ilegal al actului administrativ de înregistrare a domnului Leonid Umaneț în cursa electorală” – a anunțat CEC pe 26 ianuarie.

Decizia Comisiei a fost dur criticată de primarul capitalei. Ceban susține că alegerile din Bubuieci au fost anulate „cu încălcarea tuturor procedurilor și termenelor legale”.

„Doar cei 6 membri delegați de PAS au votat această hotărâre. Constatăm că este cea mai slabă guvernare de până acum, care schimbă legea pentru a-și păstra fotoliile.  „Dă-i prostului putere și vei vedea ce poate face”, doar că aceștia ne distrug țara”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

Potrivit CEC, votarea repetată pentru alegerea primarului în comuna Bubuieci vor avea loc pe data de 11 februarie 2024. În buletinul de vot vor fi incluși candidații care au participat în primul tur de scrutin, pe 5 noiembrie 2023, în ordinea stabilită de organul electoral, cu excepția candidatului Leonid Umaneț din partea MAN.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: