„Alegerile respective sunt ilegale”. Încă un pretendent a anunțat că se retrage din cursa electorală pentru prezidențiale
Full Article 2 minutes read

„Alegerile respective sunt ilegale”. Încă un pretendent a anunțat că se retrage din cursa electorală pentru prezidențiale

Generalul Ion Costaș a anunțat pe 29 septembrie că nu mai participă la alegerile prezidențiale. Acesta a precizat că a colectat mai bine de 17 mii de semnături în susținerea sa, însă nu vrea să participe în cursa electorală, pentru a nu fi părtaș la „niște abateri legale față de cerințele Constituției”, scrie agenția IPN.

Generalului de divizie în rezervă, Ion Costaș a declarat într-o conferință de presă că grupul său de inițiativă nu va depune listele la Comisia Electorală Centrală. Generalul afirmă că a fost informat de către asociația obștească Centrul de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius” despre „încălcarea flagrantă de către instituțiile statului a prevederilor constituționale referitoare la alegerea președintelui”.  

„Eu nu vreau să fiu partaș la niște abateri legale față de cerințele Constituției și legile existente la acest capitol. Nu vreau să particip mai departe și îi îndemn și pe colegii mei candidați și aspiranți la această funcție să stopeze acumularea semnăturilor. Mai departe să fie clar și răspicat pentru toată societatea că alegerile respective sunt ilegale din toate punctele de vedere. Mai departe să particip la această păcăleală și inducere în eroare a societății e un păcat și eu, ca general, ca militar, ca om, ca cetățean al Republicii Moldova, nu voi participa și îi îndemn și pe alții să nu participe”, a declarat Ion Costaș.

La rândul său, președintele Centrului de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius”, Anatolie Petrici, a declarat că alegerile prezidențiale de anul acesta sunt numite de un parlament care nu are nicio legitimitate. „De ce nu are nicio legitimitate? Pentru că Parlamentul Republicii Moldova, până astăzi, încă nu a adoptat o lege organică prin care să fie aprobat Codul Electoral al Republicii Moldova”, a precizat acesta.

Amintim că, inițial, 13 pretendenți au anunțat că se vor înscrie în cursa electorală. Ulterior, Alexandr Kalinin a anunțat că renunță la această inițiativă și a explicat că a luat această decizie după ce un membru al grupului său de inițiativă ar fi fost agresat fizic.

Până în prezent, au fost înscriși doar 5 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon și Violeta Ivanov.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: