IPN

„Alegerile respective sunt ilegale”. Încă un pretendent a anunțat că se retrage din cursa electorală pentru prezidențiale

Generalul Ion Costaș a anunțat pe 29 septembrie că nu mai participă la alegerile prezidențiale. Acesta a precizat că a colectat mai bine de 17 mii de semnături în susținerea sa, însă nu vrea să participe în cursa electorală, pentru a nu fi părtaș la „niște abateri legale față de cerințele Constituției”, scrie agenția IPN.

Generalului de divizie în rezervă, Ion Costaș a declarat într-o conferință de presă că grupul său de inițiativă nu va depune listele la Comisia Electorală Centrală. Generalul afirmă că a fost informat de către asociația obștească Centrul de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius” despre „încălcarea flagrantă de către instituțiile statului a prevederilor constituționale referitoare la alegerea președintelui”.  

„Eu nu vreau să fiu partaș la niște abateri legale față de cerințele Constituției și legile existente la acest capitol. Nu vreau să particip mai departe și îi îndemn și pe colegii mei candidați și aspiranți la această funcție să stopeze acumularea semnăturilor. Mai departe să fie clar și răspicat pentru toată societatea că alegerile respective sunt ilegale din toate punctele de vedere. Mai departe să particip la această păcăleală și inducere în eroare a societății e un păcat și eu, ca general, ca militar, ca om, ca cetățean al Republicii Moldova, nu voi participa și îi îndemn și pe alții să nu participe”, a declarat Ion Costaș.

La rândul său, președintele Centrului de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius”, Anatolie Petrici, a declarat că alegerile prezidențiale de anul acesta sunt numite de un parlament care nu are nicio legitimitate. „De ce nu are nicio legitimitate? Pentru că Parlamentul Republicii Moldova, până astăzi, încă nu a adoptat o lege organică prin care să fie aprobat Codul Electoral al Republicii Moldova”, a precizat acesta.

Amintim că, inițial, 13 pretendenți au anunțat că se vor înscrie în cursa electorală. Ulterior, Alexandr Kalinin a anunțat că renunță la această inițiativă și a explicat că a luat această decizie după ce un membru al grupului său de inițiativă ar fi fost agresat fizic.

Până în prezent, au fost înscriși doar 5 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon și Violeta Ivanov.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: