Alerte de călătorii în Moldova. Țările care le recomandă cetățenilor să evite Transnistria
Full Article 4 minutes read

Alerte de călătorii în Moldova. Țările care le recomandă cetățenilor să evite Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei le-a recomandat cetățenilor acestei țări să părăsească Moldova. Bulgaria este, momentan, singura țară care a emis o astfel de alertă, care vizează întregul teritoriu al țării noastre. În ajun, Ambasada SUA în Republica Moldova le-a recomandat cetățenilor americani „să părăsească imediat” teritoriul Transnistriei și să se abțină de la călătorii în această regiune. NM a analizat ce alte țări au emis alerte de călătorii în Republica Moldova.

Cine și ce recomandă?

Bulgaria

MAE-ul Bulgariei a ridicat la 5 nivelul de alertă cu privire la călătoriile în Moldova, cel mai înalt. Instituția le recomandă cetățenilor să părăsească R. Moldova și să evite călătoriile în țara noastră.

Ținând cont de situația din Moldova și în apropierea ei, îndemnăm conaționalii să se abțină de la orice fel de călătorii în această țară. Îndemnăm cetățenii bulgari, aflați pe teritoriul Republicii Moldova, să adopte măsurile necesare și să părăsească țara”, se arată în declarație.

SUA

Pe 27 aprilie, Ambasada SUA în Republica Moldova a actualizat riscul de călătorii în Transnistria și le-a recomandat cetățenilor să părăseacă imediat regiunea transnistreană.

Decizia a fost argumentată prin exploziile care s-au produs pe 25 și 26 aprilie în Transnistria. „Ambasada SUA monitorizează atent situația”, se mai arată în declarație, nivelul de alertă fiind 4.

O avertizare similară a fost emisă de Departamentul american de Stat pe 19 aprilie, când cetățenilor americani li s-a recomandat să părăsească anume teritoriul din stânga Nistrului.

Israel

O alertă de călătorie pentru estul R. Moldova a publicat și statul Israel, pe 28 aprilie.

Având în vedere deteriorarea situației de securitate din regiunea transnistreană și având în vedere faptul că capacitatea Ministerului de Externe de a acorda asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo este restrânsă, cetățenii israelieni sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil. Ministerul de Externe solicită cetățenilor israelieni care intenționează să sosească în Transnistria în viitorul apropiat să-și anuleze călătoria în acest moment”, se arată în mesajul publicat pe site-ul MAE-ului statului Israel.

Germania

Pe 28 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei a actualizat recomandarea privind călătoriile în Transnistria.

Situația din Transnistria s-a înrăutățit din punct de vedere al securității. În acest context, călătoriile în Transnistria categoric nu sunt recomandate”, se arată pe site-ul MAE-ului german.

Marea Britanie

Încă de la sfârșitul lunii februarie, Marea Britanie le recomandă cetățenilor să se abțină de la călătorii în Transnistria, din cauza situației din Ucraina, situată în vecinătate.

Franța

De la începutul acțiunilor militare declanșate de Rusia în Ucraina, MAE-ul francez le-a recomandat cetățenilor să renunțe la călătoriile pe malul stâng al Nistrului, întrucât „în cazul apariției unor dificultăți în regiunea transnistreană, Ambasada Franței de la Chișinău nu le va putea, la modul practic, acorda ajutor și asigura securitatea”.

Canada

Pe 27 aprilie, MAE-ul Canadei le-a recomandat cetățenilor aflați în Moldova să dea dovadă de vigilență maximă și să se abțină de la călătorii în Transnistria, din cauza riscului „substanțial”, în contextul conflictului armat.

Ce înseamnă asta?

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a comentat decizia Ministerului bulgar de Externe, de a îndemna cetățenii să părăsească Republica Moldova. Potrivit diplomaților moldoveni, este vorba despre protocolul de siguranță, de care s-a ținut cont în contextul incidentelor produse recent în regiunea transnistreană.

MAEIE subliniază că este o practică obișnuită în astfel de situații.

În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări: anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre. Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”, se arată în declarație.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: