ukrainianwall.com

Alerte de călătorii în Moldova. Țările care le recomandă cetățenilor să evite Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei le-a recomandat cetățenilor acestei țări să părăsească Moldova. Bulgaria este, momentan, singura țară care a emis o astfel de alertă, care vizează întregul teritoriu al țării noastre. În ajun, Ambasada SUA în Republica Moldova le-a recomandat cetățenilor americani „să părăsească imediat” teritoriul Transnistriei și să se abțină de la călătorii în această regiune. NM a analizat ce alte țări au emis alerte de călătorii în Republica Moldova.

Cine și ce recomandă?

Bulgaria

MAE-ul Bulgariei a ridicat la 5 nivelul de alertă cu privire la călătoriile în Moldova, cel mai înalt. Instituția le recomandă cetățenilor să părăsească R. Moldova și să evite călătoriile în țara noastră.

Ținând cont de situația din Moldova și în apropierea ei, îndemnăm conaționalii să se abțină de la orice fel de călătorii în această țară. Îndemnăm cetățenii bulgari, aflați pe teritoriul Republicii Moldova, să adopte măsurile necesare și să părăsească țara”, se arată în declarație.

SUA

Pe 27 aprilie, Ambasada SUA în Republica Moldova a actualizat riscul de călătorii în Transnistria și le-a recomandat cetățenilor să părăseacă imediat regiunea transnistreană.

Decizia a fost argumentată prin exploziile care s-au produs pe 25 și 26 aprilie în Transnistria. „Ambasada SUA monitorizează atent situația”, se mai arată în declarație, nivelul de alertă fiind 4.

O avertizare similară a fost emisă de Departamentul american de Stat pe 19 aprilie, când cetățenilor americani li s-a recomandat să părăsească anume teritoriul din stânga Nistrului.

Israel

O alertă de călătorie pentru estul R. Moldova a publicat și statul Israel, pe 28 aprilie.

Având în vedere deteriorarea situației de securitate din regiunea transnistreană și având în vedere faptul că capacitatea Ministerului de Externe de a acorda asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo este restrânsă, cetățenii israelieni sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil. Ministerul de Externe solicită cetățenilor israelieni care intenționează să sosească în Transnistria în viitorul apropiat să-și anuleze călătoria în acest moment”, se arată în mesajul publicat pe site-ul MAE-ului statului Israel.

Germania

Pe 28 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei a actualizat recomandarea privind călătoriile în Transnistria.

Situația din Transnistria s-a înrăutățit din punct de vedere al securității. În acest context, călătoriile în Transnistria categoric nu sunt recomandate”, se arată pe site-ul MAE-ului german.

Marea Britanie

Încă de la sfârșitul lunii februarie, Marea Britanie le recomandă cetățenilor să se abțină de la călătorii în Transnistria, din cauza situației din Ucraina, situată în vecinătate.

Franța

De la începutul acțiunilor militare declanșate de Rusia în Ucraina, MAE-ul francez le-a recomandat cetățenilor să renunțe la călătoriile pe malul stâng al Nistrului, întrucât „în cazul apariției unor dificultăți în regiunea transnistreană, Ambasada Franței de la Chișinău nu le va putea, la modul practic, acorda ajutor și asigura securitatea”.

Canada

Pe 27 aprilie, MAE-ul Canadei le-a recomandat cetățenilor aflați în Moldova să dea dovadă de vigilență maximă și să se abțină de la călătorii în Transnistria, din cauza riscului „substanțial”, în contextul conflictului armat.

Ce înseamnă asta?

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a comentat decizia Ministerului bulgar de Externe, de a îndemna cetățenii să părăsească Republica Moldova. Potrivit diplomaților moldoveni, este vorba despre protocolul de siguranță, de care s-a ținut cont în contextul incidentelor produse recent în regiunea transnistreană.

MAEIE subliniază că este o practică obișnuită în astfel de situații.

În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări: anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre. Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”, se arată în declarație.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: