Piața centrală
Максим Андреев, NewsMaker

Alte 1522 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și 21 de decese în rândul celor infectați

Alte 1522 cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 106 sunt lucrători medicali. Totodată, 21 de pacienți infectați au murit.

Din numărul total de cazuri, 6 cazuri sunt de import (România-2, Egipt-2, Kazahstan-1, Germania-1).

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 113 829.

Total teste efectuate – 3611 dintre care primar – 3237 şi repetat – 374.

Din numărul total de cazuri, 106 sunt lucrători medicali: medici-37, asistenți medicali-51, personal auxiliar-18.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3759 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 267 în stare extrem de gravă (51 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 727 persoane au fost vindecate. În total, 98 276 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află 7874 persoane, iar 30 928 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, informăm despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:

Deces 2364: Femeie de 57 ani, din r-nul Sângerei, internată la SR Sîngerei. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 2365: Bărbat de 53 ani, din r-nul Ștefan-Vodă, internat la SR Ștefan-Vodă. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, cardiopatie ischemică.

Deces 2366: Femeie de 82 ani, din mun. Chișinău, internată la Spitalul MSMPS. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 2367: Bărbat de 64 ani, din r-nul Orhei, internat la SR Orhei. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 2368: Femeie de 68 ani, din mun. Bălți, internată la SC Bălți. Comorbidități: angină pectorală de efort.

Deces 2369: Bărbat de 68 ani, din r-nul Edineț, internat la SR Edineț. Comorbidități: obezitate, diabet zaharat, cardiopatie mixtă.

Deces 2370: Femeie de 71 ani, din r-nul Florești, internată la SR Florești, cu  insuficiență respiratorie acută.

Deces 2371: Bărbat de 69 ani, din r-nul Criuleni, internat la SR Criuleni. Comorbidități: bronhopneumonie cronică obstructivă, hipertensiune arterială.

Deces 2372: Bărbat de 71 ani, din r-nul Edineț, internat la SR Edineț. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, cardiopatie mixtă.

Deces 2373: Bărbat de 66 ani, din r-nul Rezina, internat la SR Rezina. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, cardiopatie mixtă.

Deces 2374: Bărbat de 70 ani, din r-nul Leova, internat la Institutul Oncologic. Comorbidități: limfom non Hodgkin.

Deces 2375: Bărbat de 65 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zahrat, obezitate.

Deces 2376: Bărbat de 49 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, nefropatie mixtă, pancreatita cronică.

Deces 2377: Bărbat de 62 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 2378: Femeie de 78 ani, din mun. Chișinău, internată la IMU. Comorbidități: cardiopatie mixtă.

Deces 2379: Bărbat de 65 ani, din mun. Bălți, internat la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, tumoră malignă.

Deces 2380: Bărbat de 53 ani, din r-nul Ștefan Vodă, transferat de la SR Ștefan Vodă la IMU. Comorbidități: boală oncologică.

Deces 2381: Bărbat de 83 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 2382: Bărbat de 69 ani, din mun. Chișinău, internat la IFP ”Chiril Draganiuc”. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 2383: Femeie de 63 ani, din r-nul Drochia, internată la SR Drochia. Comorbidități: boală cerebrovasculară.

Deces 2384: Bărbat de 69 ani, din r-nul Hâncești, internat la SR Hâncești. Comorbidități: diabet zaharat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Familia Bass din Comrat beneficiază de Programul EcoVoucher: Un frigider nou, eficient și economii semnificative la facturi

Familia Bass din or. Comrat se numără printre cele peste 26 de mii de gospodării care au beneficiat de Programul EcoVoucher. Cu sprijinul statului, familia și-a înlocuit frigiderul vechi pe care îl aveau de mulți ani, cu unul modern, încăpător și eficient energetic. 

Olga Bass și soțul ei sunt pensionari. Sub același acoperiș cu ei locuiește fiica lor Tatiana, ginerele, dar și cele două nepoate. „Cu o familie atât de numeroasă, e foarte greu fără o tehnică bună. Aveam două frigidere cu sistem de răcire prin picurare, dar erau vechi, se defectau foarte des, curgeau și consumau foarte multă energie. De mult ne gândeam să luăm un frigider nou și bun, dar tot amânam cumpărătura”, povestește fiica Tatiana.

Ezitare. Verificare. Decizie

Despre posibilitatea achiziției unui electrocasnic nou, cu ajutor financiar din partea statului, Olga a aflat de la asistentul social din localitate încă de la înregistrarea pe platforma compensații.gov.md. Într-o zi, a primit un sms de la GOV1.md.  

Anul trecut, am primit un mesaj similar, dar nu i-am dat importanță, l-am ignorat. Anul acesta, când am văzut sms-ul, mama a fost cea care a insistat: „Tatiana, trebuie neapărat să verifici ”. M-am lăsat convinsă și, cu 10 zile înainte de a expira termenul voucherului, am mers la magazin pentru a afla mai multe detalii”, își amintește Tatiana. 

La magazin au primit confirmarea că programul este real și că pot primi un frigider nou dacă transmit în schimb unul vechi. Decizia a fost luată imediat: „Era păcat să ratăm așa oportunitate”, spune femeia. 

Tehnică de calitate înaltă – o diferență semnificativă

Următorii pași au fost foarte simpli: „Cei de la magazin ne-au explicat beneficiile unui electrocasnic nou, în special economia la energie. Am înțeles că frigiderul mic pe care îl aveam acasă consuma mai multă electricitate decât unul nou din magazin, de dimensiuni mai mari”.

Familia a ales un frigider de o marcă cunoscută, în care aveau deja încredere. Prețul acestuia era de aproximativ 11.000 de lei, însă cu ajutorul voucherului au achitat doar 5.000 de lei. Olga și soțul ei au decis să plătească acești bani în două rate egale.

Noul frigider este mult mai spațios, nu mai picură, iar congelatorul are o capacitate dublă. „Acum încape totul – mâncare pentru câteva zile, carne, congelăm și fructe pentru copii. În cel vechi abia încăpea o cutie de colțunași.”, completează Olga.

EcoVoucher – ajutor vizibil în gospodărie 

Cei din familie spun că programul funcționează simplu, clar și e de un real ajutor pentru familiile care nu își permit o achiziție atât de mare.

Este important să nu ignorați notificările primite prin sms. Să verificați și să beneficiați de acest voucher. Noi suntem mulțumiți, avem un frigider nou și bun, iar sprijinul chiar a fost unul simțitor”, se arată încântată Olga.

Ce oferă programul EcoVoucher? 

  Suport din partea Guvernului pentru achiziționarea unui electrocasnic nou și eficient energetic care consumă mai puțină energie și te ajută să economisești la facturi

●   Un voucher de 6.000 de lei acoperă până la 70% din costul unui frigider (clasele A–D) sau al unei mașini de spălat rufe (clasa A)

●   Acces la electrocasnice de calitate, care combină eficiența energetică cu durabilitatea și respectă standardele europene

●   Colectarea gratuită a echipamentului vechi

Prioritate în acordarea voucherelor au familiile cu mulți copii și familiile cu persoane vârstnice de peste 63 de ani.

Despre program:

Programul Ecovoucher a fost dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene.

Această ediție a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este implementată de Centrul Național pentru Energie Durabilă în cadrul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile pentru Moldova” (E4M). E4M este un proiect implementat de GIZ împreună cu Guvernul Republicii Moldova, finanțat de Guvernul Germaniei și cofinanțat de Uniunea Europeană, Norvegia și Danemarca. Ediția curentă a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este finanțată de Norvegia.Informații utile: www.ecovoucher.md
Verificare voucher (în perioada sesiunii):  verificarevoucher.cned.gov.md
E-mail: [email protected]
Linia verde a CNED: 0 8005 5005

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: